Actualitate

Șeful statului, despre alertele false cu bombă: "Sunt mesaje transmise din afara țării"

post-img
alertă cu bombă la Parlament
Sursa foto: TVR Moldova

Maia Sandu susține că mesajele cu alerte false cu bombă vin atât din Republica Moldova, cât și de peste hotarele țării, iar identificarea autorilor este dificilă.

"E un efort care încearcă să sperie oamenii, să destabilizeze. Evident că am discutat cu instituțiile statului care sunt responsabile pentru a investiga și a identifica răufăcătorii. Nu e atât de simplu, sunt mesaje transmise ascuns din afara țării, marea majoritate, sunt și cazuri din țară, asta e mai ușor de depistat. Se lucrează, dar nu este atât de simplu pentru că cei care fac acest lucru știu cum să își ascundă identitatea", a declarat președintele Maia Sandu în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Ieri a fost o nouă zi, noi alerte cu dispozitive explozive în Chişinău. Aeroportul Internațional, Primăria, Parlamentul, dar şi alte instituții au fost, din nou, ținte ale unor amenințări cu bombe.

În scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne propune sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei, care anunță în fals amplasarea de bombe. Dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter