Economic

Inflația în Republica Moldova, în scădere. Ce spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Inflația în Republica Moldova, în scădere. Ce spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Inflația este în descreştere în Republica Moldova potrivit celui de-al patrulea raport al inflaţiei, prezentat astăzi de guvernatorului Băncii Naţionale. În octombrie, indicele inflației a intrat în intervalul de variație țintit de BNM şi a atins valoarea de 6.3%.

Octavian Armaşu precizează că inflația a continuat să scadă pe tot parcursul anului, iar dinamica a fost influențată de deciziile de politică monetară anterioare, cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, diminuarea tarifelor la energia electrică și gaz.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul BNM: „Pentru comparaţie, un an în urmă am avut o inflaţie destul de înaltă şi acum preţurile nu mai cresc atât de vertiginos iar inflaţia s-a stabilizat şi este în intervalul de variaţie la ţintă. Prognoza noastră, în mare măsură, s-a adeverit. Noi foarte bine am prognozat inflaţia de bază, chiar şi a produselor alimentare. Devierile mai mari de la preţuri şi combustibil spun că am avut o abatere de la prognoză cu 0.5%."

Un alt factor al diminuării inflaţiei îl reprezintă şi temperarea creşterii preţurilor, inclusiv la produsele alimentare şi agricole.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul BNM: „Producătorii agricoli nu se grăbesc să exporte producţia agricolă. O mare parte din producţie se află în stocuri. Probabil, producătorii aşteaptă o conjunctură mai bună a pieţei. Pentru produsele alimentare, preţurile continuă să stagneze în prognoze."

În raport se mai spune că Banca Națională va urmări realizarea obiectivului său de menținere a inflației pe termen mediu în limita intervalului de variație de 5%. Cea mai mare rată a inflaţiei în Republica Moldova a fost înregistrată în ianuarie 2023 şi a constituit 34,62 %.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter