Social

Platforma compensatii.gov.md va fi lansată la începutul săptămânii viitoare

Platforma compensatii.gov.md
Sursa video: TVR MOLDOVA

Platforma compensatii.gov.md va fi lansată la începutul săptămânii viitoare. În aceste zile, va fi definitivat regulamentul programului în urma unor consultări publice cu experţii. Autorităţile speră ca mecanismul să-i ajute pe cetăţeni să treacă cu bine peste iarnă.

Sistemul elaborat de Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale este pe ultima sută de metri. Mecanismul prevede şapte paşi de acordare a categoriei de vulnerabilitate. Solicitanţii se vor putea înregistra o singură dată şi vor putea opera modificări la cererea depusă online doar în primele cinci zile. Persoanelor care nu se vor înregistra li se va atribui automat categoria medie de vulnerabilitate. Sistemul nu va putea fi fentat, deoarece datele vor fi analizate de Inspecția Socială, care are toate instrumentele necesare pentru a interveni în astfel de cazuri.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă aceste abuzuri sunt evidente în cazul in care din anumite informații se cunoaște că o familie are de fapt venituri mult mai mare decât declară, şi dacă aceste declarații false sau dacă se vor include în componență persoane care nu locuiesc acolo şi dacă aceste informații afectează categoria de vulnerabilitate care este atribuită, atunci această familie este pasibilă de a întoarce banii”.

Totuşi, autorităţile mizează pe onestitatea cetăţenilor. Şi experţii consultaţi în elaborarea mecanismului speră că sistemul va asigura o echitate socială.

ION MUNTEAN expert în energetică: „Persoanele au libertatea de a veni cu informaţii corecte. Ulterior în funcţie de situaţia care va fi sistemul va permite într-o oarecare măsură să fie ajustate mecanismele de colectare a datelor astfel încât să fie cât mai obiective țintite persoanele care necesită compensaţii”.

Fondul total de compensații pentru perioada rece a anului este de peste 5 miliarde de lei. O bună parte a banilor vin din donaţii.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Germania va veni cu un ajutor suplimentar de 40 de milioane de euro. Este un grant, adică nu sunt împrumuturi. Uniunea Europeană, de asemenea, ne-a ajutat cu 75 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor discută şi cu Franţa pentru un ajutor suplimentar”.

După lansarea site-ului compensatii.gov.md, cetățenii vor trebui să completeze un formular, iar în baza datelor indicate se va calcula gradul de vulnerabilitate energetică şi va fi stabilită suma compensațiilor. În prezent, un metru cub de gaz costă aproape 30 de lei, iar o gigacalorie ajunge la aproximativ trei mii de lei în Chișinău și

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter