Justiție

Criză de procurori în R. Moldova: Peste 120 de posturi vacante

reportaj

E criză de procurori în Republica Moldova. Sunt peste 120 de posturi vacante, cele mai multe dintre ele în teritorii. Salariul mic şi volumul mare de lucru sunt printre motivele care îi fac pe absolvenţii de la Drept să refuze ofertele de angajare. Pe de altă parte, nici CSP nu a organizat în ultimii ani concursuri pentru suplimentarea funcţiilor de procuror, deşi sunt tot mai mulţi candidaţi.

ZFR

Cea mai mare criză de procurori e în procuraturile teritoriale din Ungheni, Cantemir, Anenii Noi, Nisporeni şi Hânceşti. La Procuratura Nisporeni, bunăoară, activează doar şeful instituţiei şi doi procurori. Anual, ei trimit în judecată peste 400 de cauze penale. Teodor Diaconu este unul din cei doi angajaţi.


TEODOR DIACONU, procuror: „În prezent, în procedură am peste 40 de dosare, dar iarăşi spun, nu numărul contează, dar complexitatea. Sunt cauze cu mulţi participanţi. În calitate de învinuiţi figurează câte 4-5 persoane. Apar probleme. Noi am ales profesia de procuror. E grea, e grea şi nu punem în discuţie, dar încercăm să facem faţă”.


Pentru a face faţă volumului mare de lucru, la Procuratura Nisporeni a fost delegat un procuror de la Ungheni.

ZFR


LUCIAN PRIMAC, procuror: „Practic în fiecare zi am până la şapte cauze penale în instanţa de judecată în care trebuie să reprezint acuzarea de stat. Este un volum mare, fiindcă trebuie să te familarizezi cu dosarul, să înţelegi care a fost soarta lui în instanţă. Sunt infracţiuni grave. Sunt infracţiuni deosebit de grave. Tu trebuie să le analizezi într-un termen rapid”.


La Nisporeni, lucrurile se complică şi din cauza faptului că aici nu există judecătorie. Din 2017, sediul instanţei se află la Ungheni.


IANCU ZAPOROJAN, şeful Procuraturii Nisporeni: „Noi acuzatorii de stat urmează să parcurgem o distanţă de aproximativ 50 de kilometri doar într-o singură direcţie. Vă daţi bine seama că activitatea procuraturii, câteodată sunt zile, la procuratură rămţne doar procurorul şef. Şi calitatea pe alocuri este afectată. Mai mult decât atât şi termenii rezonabili, la fel, sunt afectaţi”.


O situaţie similară e şi la Procuratura Hânceşti. Pe masa procurorilor sunt 600 de dosare, iar alte 450 se află pe rol în instanţele de judecată. Aici, în lipsa ofiţerilor de urmărire penală, procurorii sunt nevoiţi să facă şi munca acestora. Oxana Ungureanu gestionează 80 de cauze penale, iar alte 70 le reprezintă în instanţele de judecată.


OXANA UNGUREANU, procuror: „Suntem nevoiţi ca procuror să efectuăm acţiunile de urmărire penală care le efectuează şi ofiţerul de urmărire penală. Din 18-19 funcţii care sunt la Inspetcoratul de Poliţie Hânceşti, sunt patru sau cinci ofiţeri de urmărire penală. Ele sunt tergiversate marea majoritate, deoarece noi singuri nu reuşim. Ca procuror, noi mai avem şi şedinţele de judecată, care tot sunt vreo 60-70 de cauze penale în instanţă”.

ALEXANDRU MUSTEAŢĂ, adjunctul şefului Procuraturii Hânceşti: „Ceea ce ţine de activitatea procurorilor, ne străduim să facem faţă. Depun efort, căci vă daţi seama, procurorul nemijlocit are dosare în conducere, dosare în exercitare şi reprezintă acuzarea de stat pe dosarele care le trimite el în instanţa de judecată”.


Deşi munca s-a dublat, salariile procurorilor nu au fost mărite din anul 2018.


IGOR DEMCIUCIN, adjunctul procurorului general interimar: „Acolo unde sunt procuraturile cu lipsă de procurori, unde ar trebui să fie repartizaţi la şapte procurori, acum se repartizează la patru din care unul este procurorul şef. Are sarcină dublă, faptul care duce la termenul rezonabil. Eu fiind ca adjunct al procurorului general interimar, zi de zi, primesc plângeri de la diferite părţi pe cauze penale, de la diferite dosare penale, care zic să se tergiversează”.


Deşi există peste 100 de locuri vacante de procurori, Consiliul Superior al Procurorilor nu a mai organizat de aproape trei ani un concus pentru ocuparea acestor funcţii. Asta deşi sunt mai mulţi candidaţi.


IGOR DEMCIUCIN, adjunctul procurorului general interimar: „Avem înregistraţi în registru persoane, absolvenţi ai Institutului Naţional a Justiţiei, care au absolvit în 2020 şi până în ziua de azi asteaptă repartizarea şi numirea în funcţie de procuror. La ziua de azi avem practic 150 de persoane care aşteaptă numirea în funcţie de procuror, atât din cadrul absolvenţilor Institutului Naţional de Justiţie, cât şi cei care au susţinut examenul în baza vechimii”.


Iar reprezentanţii Consiliului Superior al Procurorilor vin cu o explicaţie cel puţin bizară - ei susţin că au dat startul concursurilor de angajare, însă acestea nu au fost finalizate.


ANGELA MOTUZOC, preşedintele CSP: „Pe proiectele agendei sau pe unele din agendele Consiliului Superior al Procurorilor este aşa un subiect: stabilirea calendarului şi anume pentru concursurile care au fost demarate, să le putem stabili într-adevăr pentru fiecare dintre şedinţe. Le luăm la rând ca să le putem finisa”.


Potrivit Ministerului Justiţiei, în 2024, salariile procurorilor care au promovat evaluarea externă ar putea fi majorate cu 20%. În prezent, un procuror începător primeşte un salariu de până la 16 mii de lei şi poate ajunge la puţin peste 18 mii de lei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter