Economic

Energocom a obținut licența de la ANRE România și poate cumpăra și vinde gaze naturale pe piața de peste Prut

post-img
Curent electric, energie,
Sursa foto: simbol/CANVA

SA Energocom a obținut licența de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) România și poate cumpăra/vinde gaze naturale pe piața din România. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina, iar Moldelectrica a semnat acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate. Pas cu pas, creștem nivelul de siguranță energetică a R. Moldova”, a precizat Spînu pe pagina sa de Facebook.

Preicizăm că, în luna aprilie, Paramentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. 

În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter