Europa azi

TVR Moldova vă invită să următiți Europa azi

EUROPA AZI
Sursa video: TVR MOLDOVA

BIDEN: O UNIUNE EUROPEANĂ PUTERNICĂ E ÎN INTERESUL SUA O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite, a declarat preşedintele american Joe Biden la o întrevedere cu premierul italian Mario Draghi pe care l-a găzduit la Casa Albă.

Cei doi oficiali au afirmat că invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit legăturile dintre Statele Unite şi şi Europa. Premierul Draghi a prezis "schimbări drastice" pentru Uniunea Europeană, ale cărei ţări membre devin tot mai solidare impunând sancţiuni dure împotriva Rusiei şi ajutând la înarmarea Ucrainei. 

În pofida dependenţei Italiei de gazul rusesc, executivul condus premierul Mario Draghi e un susţinător puternic al sancţiunilor impuse Rusiei. Şi asta chiar dacă în cadrul coaliţiei de guvernare de la Roma există neînţelegeri în acest sens. Italia s-a angajat, de asemenea, să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în pofida faptului că 40% din importurile de gaze naturale ale acestei ţări provin din Rusia.


SURSE ENERGETICE ALTERNATIVE PENTRU ŢĂRILE U.E.
Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate din Statele Unite, la un preț mai mic decât cel pe care îl achita companiei ruse Gazprom. 

Guvernul de la Sofia a anunțat că un acord în acest sens a fost parafat în cadrul întrevederii de la Washington dintre premierul Kiril Petkov și vicepreședintele american, Kamala Harris. Decizia vine după ce luna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, state care au refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, aşa cum a cerut Moscova. 

Condiţiile impuse de Rusia au provocat crtitici din partea ţărilor UE care s-au solidarizat căutând în prezent soluţii pentru a se dezice într-un timp cât mai scurt de resursele energetice ruseşti. Grecia a promis să ajute Bulgaria să depășească această perioadă dificilă din punct de vedere energetic. Autorităţile de la Sofia au anunţat între timp că nu va prelungi acordul cu Gazprom care expiră la sfârşitul acestui an.


UNGARIA NU VA ÎMPIEDICA ADERAREA UCRAINEI LA U.E.
Ungaria nu va împiedica aderarea Ucrainei la UE, atunci când va veni momentul, a asigurat ambasadorul ungar la Kiev, Ijgyarto Istvan, într-un interviu pentru un post ucrainean de televitiune. 

Kievul a anunţat că nu a primit până acum niciun semnal din partea Budapestei privind o eventuală intenţie a premierului ungar Viktor Orban de a bloca aderarea Ucrainei la UE. Potrivit Eurobarometrului Flash difuzat săptămâna trecută, mai mult de jumătate din populaţia tuturor statelor din UE, cu excepţia Ungariei, susţine integrarea europeană a Ucrainei. 

Peste 65 la sută din populaţia UE consideră că Ucraina ar trebui să adere la UE când va fi pregătită. În toate ţările membre ale Uniunii, aderarea Ucrainei la blocul comunitar e susţinută de peste 50% din populaţie. Doar în Ungaria această idee e susţinută de 47% dintre cetăţeni, adică mai puţin de jumătate din populaţia ţării.


DISPUTE COMERCIALE POST-BREXIT
Marea Britanie a anunţat că va adopta măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord. Anunţul a fost făcut de ministrul britanic de externe Liz Truss după ce aseară, Uniunea Europeană a îndemnat Londra să dea dovadă de ''creativitate şi hotărâre'' pentru soluţionarea problemelor referitoare la Protocolul nord-irlandez. 

Şeful diplomaţiei britanice a afirmat că aplicarea propunerilor UE nu va rezolva problema controlului transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia sa Irlanda de Nord. Potrivit protocolului, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, ţară membră a Uniunii Europene, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie. 

Guvernul de la Londra vrea să renegocieze acordul cu Bruxellesul, pentru că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţă că ar putea lua măsuri de salvgardare.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter