Social

La început de noiembrie, şoferii dau năvală în service-urile auto pentru a-şi schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă

La început de noiembrie, şoferii dau năvală în service-urile auto pentru a-şi schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă

La început de noiembrie, şoferii dau năvală în service-urile auto pentru a-şi schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Astfel, conducătorii auto se asigură că primii fulgi nu îi vor prinde nepregătiţi. Totuşi, puţini dintre ei investesc într-un set de cauciucuri noi. Explicaţia este argumentată de creşterea preţurilor cu tocmai 20 la sută.

În aceste zile, la service-urile auto din Chişinău, şoferii stau în rând pentru a-şi schimba anvelopele, dar şi pentru a face revizia tehnică a maşinilor. Printre cei mai responsabili sunt şoferii care transportă pasageri.

Reprezentanţii magazinelor auto spun că în acest an au vândut mai puţine anvelope de iarnă, după ce preţurile au crescut cu 20 la sută.

IGOR ZABAIAN, director, magazin auto: „Preţurile încep de la câteva sute de lei până la 2000-3000 de lei, în funcţie de dimensiunea cauciucurilor şi marca acestora. Din nefericire, în comparaţie cu anul trecut, preţurile s-au majorat cu 20%. Totuşi, oamenii vin să cumpere, pentru că maşina trebuie dotată cu pneuri de iarnă. Sunt mai mulţi factori care au influenţat. Chiar materia primă, cauciucul, s-au scumpit. Livrarea şi logistica, la fel, sunt mai scumpe”.

Experţii auto le recomandă şoferilor să investească într-un set calitativ de cauciucuri atât pentru siguranţa lor în trafic, cât şi a pietonilor.

IGOR CĂRUŢĂ, MECANIC AUTO: „Cauciucurile de vară, când temperatura scade la +3.. +7 grade, devin mai dure. Eficienţa frânării evident că este mai proastă, în comparaţie cu cea a cauciucurilor de iarnă. Temperaturile joase nu se reflectă asupra lor, rămân flexibile. Cauciucurile de vară devin dure şi aderenţa cu asfaltul este diferită”.

Şi pentru schimbarea anvelopelor, şoferii plătesc în acest an un preţ mai mare cu aproximativ 25 la sută. Pentru a spori securitatea în trafic, din 1 noiembrie până în  31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu faza scurtă a luminilor și pe timp de zi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter