Actualitate

Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Maia Sandu după decizia istorică a Consiliului European de a acorda R. Moldova statut de candidat

post-img
Klaus Iohannis, Maia Sandu

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele R. Moldova, Maia Sandu, au avut joi seară o convorbire telefonică, prima de acest fel a celor doi lideri de ambele maluri ale Prutului după ce șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.

„Președintele României a vorbit la telefon cu Maia Sandu, a felicitat-o, s-au declarat amândoi bucuroși pentru decizia istorica luată astăzi în Consiliul European și au reafirmat continuarea colaborării strânse care a făcut posibil succesul de astăzi”, a transmis Administrația Prezidențială de la București, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Convorbirea telefonică a avut loc după ce șeful statului a făcut anunțul deciziei istorice a Consiliului European și a susținut declarații de presă.

Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și ceilalți lideri europeni.

În documentul adoptat, liderii invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. De asemenea, se precizează că “Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”.

În ceea ce privește Georgia, Consiliul European s-a declarat “pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată după ce vor fi abordate prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.

Progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană va depinde de meritele proprii în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, luând în considerare capacitatea UE de a absorbi noi membri, conchide sursa citată.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter