Justiție

Ce spun avocații lui Igor Dodon despre noul dosar penal deschis pe numele fostului președinte și al soției acestuia

Ce spun avocații lui Igor Dodon despre noul dosar penal deschis pe numele fostului președinte și al soției acestuia

Igor Dodon, soţia acestuia, Galina Dodon, dar şi medicul care ar fi eliberat un document falsificat pentru fiul lor, sunt cercetați într-un nou dosar penal. Ancheta a fost inițiată de Procuratura Anticorupţie după ce Igor Dodon a obținut aprobarea de a părăsi Republica Moldova pentru ca fiul său să facă un tratament medical postCovid.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPŢIE

"Procuratura Anticorupție informează că, astăzi procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a fostului preşedinte al Republicii Moldova, soției acestuia și medicului care a confecționat documentul medical fals. Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, Igor Dodon împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi."

Contactat de TVR MOLDOVA, avocatul lui Igor Dodon recunoaște că  Procuratura Anticorupţie consider cazul ca fiind extrem de complex şi că a fost creat un nou grup de urmărire penală.

NICOLAE POSTURUSU, avocatul lui Igor Dodon. “Deci, de către conducerea Procuraturii Anticorupție, cazul a fost clasificat ca extrem de complex și a fost creat un nou grup de urmărire penala, compus din mai mulți procurori și ofițeri anticorupție experimentați. După numărul persoanelor din grup, probabil  complexitatea cazului e aceeași ca și în cazul fraudei bancare. Conducătorul grupului este procurorul Petru Iarmaliuc. Grupul de urmărire urmează să stabilească corespunderea recomandărilor medicilor de reabilitare post-Covid cu indicațiile metodice ale Ministerului Sănătății , precum și autenticitatea lor. Probabil vor urma noi percheziții cu mascați și alte măsuri de urmărire penală.”

În urmă cu câteva zile, Igor Dodon declara că ar fi obţinut legal toate actele medicale.

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova. „Nimic ilegal nu a fost făcut. Medicul de familie a confirmat acest lucru. Mai mult ca atât, luaţi orice recomandări, luaţi protocolul ce trebuie să facă omul după ce a suferit covid şi acolo scrie foarte clar 1,2 3.. Medicii au prezentat aceste recomandări, medicii nu au scris că trebuie să plec peste hotare şi noi am luat asta şi am prezentat la judecată”.

Problema e ca unul dintre medici a recunoscut deja că a pus ștampila pe un act la rugămintea unor colegi. 

În baza documentului, Igor Dodon a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție să poată părăsi țara împreună cu soția și fiul. Igor Dodon a fost reţinut în mai 2022 și este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat în dosarul supranumit "sacoşa".

author-img_1

Cristian Sava

Reporter