Actualitate

Peste 200 de specialişti IT, cercetători, studenţi şi designeri din Republica Moldova, România şi Ucraina au început astăzi o inedită competiţie, la Chişinău

Peste 200 de specialişti IT, cercetători, studenţi şi designeri din Republica Moldova, România şi Ucraina au început astăzi o inedită competiţie, la Chişinău

Peste 200 de specialişti IT, cercetători, studenţi şi designeri din Republica Moldova, România şi Ucraina au început astăzi o inedită competiţie, la Chişinău. Împărţiţi pe echipe, ei vor trebui în 36 de ore să creeze platforme digitale şi alte soluţii tehnologice pentru medicină, energie sau sectorul financiar-bancar. Cele mai bune echipe vor fi premiate și au șansa să-și lanseze produsele pe piața internațională

Premiul cel mare, de 40 de mii de lei, va fi acordat echipei care va construi cel mai eficient program IT de prognozare a consumului de energie pentru anumite utilaje.

ANDREI ERHAN, specialist IT „:Dorim să participăm la o temă chalange de prezicere a generării de energie electrică. De la panouri solare şi mori eoliene. Şi sperăm că vom câştiga desigur”.

Inteligenta Artificială rămâne in actualitate si va sta la baza multor proiecte inedite, inclusiv pentru serviciile publice din Republica Moldova.  

DUMITRU GULNEV, specialist IT: „O aplicaţie web, un chat, în care utilizatorii adresează întrebări specifice serviciilor publice şi respectiv pot menţine o conversaţie şi primi răspunsuri în  timp real despre preţurile unor servicii publice, unde ar trebui să se adreseze, adrese specifice”.

MARY NEMCIUC, organizator: „Conceptul acestui eveniment este de a lucra non-stop timp de două zile, inclusiv noaptea, pentru a dezvolta anumite soluţii inovatoare bazate pe tehnologii avansate. Noi avem şapte sarcini însă pentru cei care nu se regăsesc, este şi o sarcină deschisă, open challange”.

La inaugurarea competitiei a venit premierul Republicii Moldova, Dorin Recean şi ambasadorul Stateleor Unite ale Americii în Republica Moldova, Excelenţa sa, Kent Logsdon.

EXCELENŢA SA KENT LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Noi am investiti aici în programe pentru profesioniştii tech pentru că am vorbit cu angajatorii şi ştim ce seturi de abilități caută pentru că au nevoie de acestea. Tocmai aşa credem că vom ţine moldovenii aici, acasă, şi va ajuta la creşterea talentelor și, desigur, va întări sectorul privat, ceea ce este cu adevărat important”.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vreau să anunţ două necesităţi ale Guvernului. Una este legată de mediu şi vrem o soluţie inovatoare pentru monitorizarea pădurilor. Şi doi, la fel este despre mediu. Vrem o soluţie pentru gestionrea eficientă a deşeurilor menajere. Aşa că dacă gânduţi şi la Open Chalange, aveţi o soluţie, să ştiţi că Guvernul abia aşteaptă să o achiziţioneze. În rest, vreau să vă doresc succes”.

În concurs s-au înscris 220 de participanţi, iar fondul de premiere este de 270 de mii de lei. 

DeepTech GigaHack este organizat de Technovator și Digital Park, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, un proiect finanțat de USAID, Guvernul Suediei și cel al Marii Britanii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter