Actualitate

Întreprinderea "Apă-Canal Chișinău" are un răgaz până pe 7 februarie pentru a achita datoriile către furnizorul de energie electrică

Întreprinderea "Apă-Canal Chișinău" are un răgaz până pe 7 februarie pentru a achita datoriile către furnizorul de energie electrică

Întreprinderea "Apă-Canal Chișinău" are un răgaz până pe 7 februarie pentru a achita datoriile către furnizorul de energie electrică. Primarul Ion Ceban susține că s-a negociat cu "Premier Energy", fără a da alte detalii. Între timp, Agenţia Naţională pentru Reglemetare în Energetică a început, astăzi, un control inopinat la Apă-Canal Chişinău, aşa cum a promis acum câteva zile.

Primarul Ion Ceban a anunțat pe reţelele sociale că blocul administrativ de la Apă-Canal Chișinău a fost reconectat la energia electrică după ce a fost identificată o soluție. Am încercat să aflăm în ce mod a fost rezolvată problema, dar nu am reuşit. Repsonsabilii de la Apă- Canal au declarat pentru TVR MOLDOVA că vor reveni cu informaţii, lucru care nu s-a întâmplat, iar natalia Ixari, consilierul primarului, nu a răspus la apelurile noastre. În schimb, reprezentanţii Premier Energy au declarat că Apă-Canal şi Primăria Chişinău trebuie să prezinte, până marţi, 7 februarie, măsuri concrete şi un termen exact de achitare a datoriilor.

VASILE GRIBINCEA purtător de cuvât, Premier Energy: „Realimentarea cu energie electrică a fost efectuată. În vederea soluționării problemei datoriei acumulate de agentul economic, dar acesta trebuie să propună măsuri concrete și termene exacte de plată. Precizăm că, dacă datoriile clienților deserviți vor continuă să crească, la rândul său, Premier Energy nu se va putea încadra în graficul de plată a energiei electrice necesară a fi procurată și livrată tuturor consumatorilor. Premier Energy nu-și poate asuma creditarea consumatorilor care acumulează datorii, pentru aceasta âexistând alte instrumente de finanțare”

Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a început, de dimineaţă, verificările la Apă-Canal Chişinău, aşa cum a promis zilele trecute.

COMUNICAT ANRE

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a demarat, în această dimineață, un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău. Specialiștii Agenției vor verifica activitatea licențiată realizată de către titularul de licență, în partea ce ține de asigurarea respectării legislației în domeniu”.

Datoria Apă-Canal la Premier Energy se ridică la 70 de milioane de lei. Reprezentanţii întreprinderii municipale susțin că restanţele sunt rezultatul scumpirilor în lanţ din ultimul an, dar şi a întârzierei majorării tarifului la apă. 

De cealaltă parte, ANRE a anunţat că în tarifele pentru apă şi canalizare, aprobate în ultima perioadă, sunt incluse toate cheltuielile necesare, inclusiv pentru pierderile de apă în rețea, dar şi pentru consumul de energie electrică. La începutul acestui an, tarifele pentru apă şi canalizare au crescut cu 43 la sută pentru locuitorii din Chişinău. Premierul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice cum s-au cheltuit banii de către regia Apă-Canal şi cauzele care au dus la acumularea datoriilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter