Social

Recunoașterea semnăturii digitale, pe agenda de reforme a Republicii Moldova

post-img
semnătura digitală
Sursa foto: dottedsign.com

Republica Moldova a făcut primii paşi în direcţia recunoaşterii semnăturii electronice a altor state. Au fost recunoscute deja semnăturile electronice calificate, care se emit de către prestatorii de servicii de încredere din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. În acelaşi timp, se lucrează la nivel tehnologic pentru a oferi instrumentul necesar specialiştilor de la noi de a verifica şi valida actele semnate. Subiectul a fost discutat la emisiunea ,,Obiectiv Comun” de la TVR MOLDOVA.

,,Schimbarea va fi atunci când vom reuși să atingem rezultatul unei recunoaşteri mutuale, când semnăturile emise în Republica Moldova vor fi recunoscute de către statele din UE, partenerii noştri strategici. E un efort mare, care implică negocieri cu fiecare stat membru. Noi am iniţiat discuţiile cu colegii din cadrul Comisiei Europene, aşa încât să pregătim terenul pentru a iniţia negocierile. Desigur vom începe cu România, în contextul memorandumului pentru crearea spaţiului digital comun”, a menţionat OLGA TUMURUC, directorul Agenției de Guvernare Electronică. 

Modalitatea de a asigura transparenţa în prelucrarea datelor cu caracter personal implică mult mai multe provocări, dar mediul digital oferă toate instrumentele tehnologice, care permit utilizarea identităţii electronice – semnătura calificată avansată, dar şi a instrumentelor de jurnalizare, adică de monitorizare a instrumentelor sau a acţiunilor întreprinse, au declarat invitaţii. 

,,În procesul de digitalizare trebuie să ţinem cont de protecţia datelor juridice şi a datelor cu caracter personal, de securitatea informaţiei. E o provocare şi pentru noi, dar şi pentru stat, de a combina aspectele juridice, care erau doar pe suport de hârtie, cu aspectul tehnic, care să asigure această concordanţă”, a punctat VERONICA MIHAILOV-MORARU, secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției. 

CĂLIN RANGU, director CIO Council România, a menţionat că  noile tehnologii sunt mult mai propice pentru a dezvolta această platformă, inclusiv în zona instanţelor.

,,În România există în acest moment o comisie care ar reglementa utilizarea tehnologiilor registrului distribuit, adică a blockchain-ului, şi apariţia unei legi care să permită să echivalezi documentele şi contractele inteligente cu documentele semnate electronic cu semnătură de terţă parte calificată. Ar fi un pas enorm, deoarece  blockchain-ul ar rezolva acele riscuri care se menţionau anterior într-o proporţie mult mai mare”, a afirmat Călin Rangu. 

Emisiunea poate fi urmărită aici

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter