Politic

Republica Moldova, pe drumul ireversibil către Uniunea Europeană. Iulian Fota: Este extrem de important ca absorbția fondurilor europene să se facă bine, legal

post-img
Punctul pe AZi

Absorbția fondurilor europene trebuie să fie una corectă și legală, pentru a menține Republica Moldova pe traiectoria europeană, e de părere fostul secretar de stat al MAE România, Iulian Fota, în timp ce Mihai Mogâldea și Lilian Carp subliniază necesitatea reformelor și adaptării legislației la standardele UE pentru a asigura succesul integrării.

"Este extrem de important ca absorbția să se facă bine, legal, pentru că astfel se va pune în pericol realizarea istorică pe care echipa Maia Sandu-Dorin Recean a realizat-o, respectiv, ieșirea din zona gri a Republicii Moldova, pentru că asta e semnificația deciziei de la Luxemburg de la sfârșitul lunii iunie. Republica Moldova, în sfârșit, după atâția ani, iese din zona gri. Faptul că Republica Moldova are această perspectivă europeană și faptul că decizia e ireversibilă, această decizie poate fi pusă în pericol prin o proastă administrare tehnică, legală, politică, a acestei oportunități. Oportunitatea pe care Republica Moldova o are, în sfârșit, ca toți cetățenii ei să aibă un nivel de trai cât mai apropiat de cel pe care îl avem noi în uniune. Rezultatele sunt notabile, dacă absorbția fondurilor UE e făcută cu bună credință. Atenția pe cheltuirea banului public, din momentul în care la Luxemburg a venit decizia, se schimbă fundamental, pentru că miza e mare și pentru UE. UE nu vrea o extindere care să fie eșuată, falimentară. Ar fi un insucces și o problemă mare pentru UE să constatăm peste câțiva ani că viața în Republica Moldova e mai proastă decât la momentul luării deciziei la Luxemburg. Miza cheltuirii banului public este esențială. Celălalt aspect care va fi iar foarte atent discutat și e în atenția UE este justiția", a declarat fostul secretar de stat al MAE România, Iulian Fota, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, Mihai Mogâldea, susține că Republica Moldova a început cu bine procesul de screening bilateral pentru integrarea în Uniunea Europeană și, deși are un nivel actual relativ scăzut de pregătire conform evaluărilor Comisiei Europene, își propune să îmbunătățească acest nivel până la momentul aderării. 

"Eu cred că e un început de bun augur, mai ales că începem acest proces de screening bilateral de la câteva săptămâni după Conferința Interguvernamentală. Dacă e să ne uităm la raportul Comisiei Europene de anul trecut, primul raport de țară pentru Republica Moldova, o să vedem că am fost notați între 3 și 5 puncte din 10, ca medie. Cam acesta e nivelul Republicii Moldova la ora actuală. Obiectivul e să ajungem cât mai aproape de 10. România și Bulgaria când au aderat, dar și Croația în 2013 era undeva între 8 și 9. Miza noastră e să ajungem la aceeși notă cel puțin până în anul aderării. Aceste note pe care le oferă Comisia Europeană sunt niște grade de succes, ne oferă o înțelegere cam unde suntem. E simplu de înțeles unde stăm. Calendarul care va fi pe aproximativ un an și jumătate, va include absolut toate capitolele și vom comunica Comisiei Europene despre gradul nostru de pregătire atunci când vom fi gata să avem această evaluare. Speranța mea e că vom încheia cât mai rapid procesul de screening bilateral și vom începe negocierile pe capitolele cele mai dificile, reforma justiției, undeva în primăvara anului viitor. Dacă reușim, odată cu președinția Poloniei, va fi un alt impuls dat procesului nostru de negocieri", adaugă directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.

"Luna de miere, în ceea ce privește procesul de integrare, de deschiderea negocierilor s-a terminat, începe un proces anevoios în care Republica Moldova trebuie să facă reformele în care să-și adapteze legislația la standardele europene, pentru a ajunge acolo unde e obiectivul în marea familie europeană", conchide deputatul PAS, Lilian Carp.

Amintim că Republica Moldova a demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu screeningul bilateral concentrat pe achiziţiile publice. Pentru asta, azi şi mâine la Chişinău se află o delegație numeroasă a Comisiei Europene, în frunte cu Oliver Varhelyi, comisarul pentru Extindere și Vecinătate. E prima dată când acest proces are loc în țara candidată și nu la Bruxelles.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter