Politic

R. Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor occidentali pentru a depăşi consecinţele provocate de războiul ruso-ucrainean. E mesajul transmis de Nicu Popescu la summit-ul NATO de la Bucureşti

Sprijin NATO pentru Republica Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor occidentali pentru a depăşi consecinţele provocate de războiul ruso-ucrainean. E mesajul transmis de şeful diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu într-o conferinţă de presă ţinută în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti.

Ministrul de Externe de la Chişinău a declarat că dintre ţările vecine Ucrainei, Republica Moldova suferă cel mai mult din cauza războiului declanşat de Rusia în februarie.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova „:Am dost afectaţi, bineînţeles din punct de vedere economic, am fost afectaţi din punctul de vedere al securităţii şi din punct de vedere militar. Suntem un stat ameninţar de acest război. Am avut un val mare de refugiaţi. Avem probleme majore cu furnizarea de energie. Am avut rachete ruseşti ţintind Ucraina, dar zburând prin spaţiul nostru aerian. Am avut rachete ruseşti căzând pe teritoriul nostru. Am avut două întreruperi de energie electrică masive din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.”

Nicu Popescu a subliniat că pentru soluţionarea problemelor de securitate, Republica Moldova mizează pe ajutorul partenerilor internaţionali, şi în special pe cel al ţărilor prezente la summit-ul NATO de la Bucureşti.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „În acest context, Moldova are nevoie de prieteni, să-şi cultive parteneriatele şi relaţiile. Are nevoie de modalităţi de a-şi întări rezilienţa. Asta o vom face în cooperare cu acei parteneri, cu acele ţări, cu acele oraganizaţii, care sprijină libertatea, integritatea teritorială şi democraţia Moldovei. E vorba desigur, de România, NATO, Uniunea Europeană. Acestea sunt obiectivele noastre de astăzi.”

Nicu Popescu a participat azi la o sesiune de lucru a miniştrilor de externe ai ţărilor NATO la care au fost invitaţi şefii diplomaţiilor din câteva state care nu sunt membre ale blocului nord-atlantic: Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

După reuniune, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat într-o conferinţă de presă, că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să ia măsuri urgente pentru a ajuta cele trei state să combată pericolul unei eventuale agresiuni ruseşti.

JENS STOLTENBERG Secretarul General al NATO: „Dacă este o lecţie de învăţat din situaţia din Ucraina este că trebuie să-i sprijinim acum. Cu cât vom oferi mai mult sprijin acestor ţări, (n.r. Georgia, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina) fiind diferite, dar confruntându-se cu presiunea rusească în diferite moduri, cu atât mai bine este să-i ajutăm acum decât să vedem o evoluţie a situaţiei care merge în sens negativ, cum s-a întâmplat cu Ucraina la începutul anului.”

Jens Stoltenberg a notat că Republica Moldova este un partener important al Alianţei care suferă enorm din cauza războiului. El a anunţat că NATO îşi va aprofunda cooperarea cu autorităţile de la Chişinău pentru a le ajuta să facă faţă problemelor de securitate şi actualei crizei energetice.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter