Social

15 focare de pestă porcină, în R. Moldova. Peste 100 de animale au fost sacrificate

video

15 focare de pestă porcină africană au izbucnit în gospodării private din mai multe zone ale Republicii Moldova. Autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă, în localitățile afectate au fost înființate filtre de dezinfecție şi este interzis transportul animalelor vii sau a cărnii de porc fără autorizaţie. Peste o sută de animale au fost deja sacrificate.


Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni. Boala a apărut într-o gospodărie care creștea porci pentru propriul consum. Aşa cum prevăd normele sanitar-veterinare, satele aflate pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului sunt acum în zona de risc.

PETRU RUSANOVSCHI, șef, Secția Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, Ialoveni: „Se închid toate drumurile din sat și rămân doar două drumuri principale de intrare și ieșire. O să fie verificat transportul pentru a nu se transporta animale vii sau carcase de carne fără certificate de proveniență.”

Specialiștii merg din casă în casă pentru a lua în evidenţă toate animalele crescute de localnici.

PETRU RUSANOVSCHI, șef, Secția Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, Ialoveni: „Animalele trebuie să fie înregistrate în registrul animalelor pentru ca proprietarii să poată primi despăgubiri în cazul apariției unor boli epizootice. Din păcate, această gospodărie nu va primi despăgubiri deoarece animalele nu erau înregistrate. În această localitate sunt înregistrate 350 de exploatații nonprofesionale.”

Pe parcursul celor 60 de zile de carantină sanitar-veterinară, oamenii sunt îndemnați să nu vândă și să nu cumpere carne din locuri neautorizate.

SNC: VICTORIA RACU, asistent veterinar: „Distribuim pliante cu informații despre pesta porcină. Suntem împărțiți în patru echipe care acoperă raionul Criuleni, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni și Chișinău. Mergem din casă în casă cu harta și informăm oamenii.”

„Știm că nu trebuie să folosim carnea de porc din locuri neautorizate. De aceea, nu cumpărăm. În sat se vinde carne de porc sâmbăta, dar noi nu cumpărăm de aici.”

„Știu că dacă porcii se îmbolnăvesc, nu trebuie să-i tai și să-i folosești. Dacă mănânci din carnea lor, te poți îmbolnăvi. Acum nu avem porci bolnavi. Frații mei știu despre asta.”

„Știu că e periculoasă, dar în mahala noastră nimeni nu ține porci și nici nu ieșim prea des.”

Acum sunt în atenţia autorităţilor sanitar-veterinare 15 focare de pestă porcină africană, izbucnite în mai multe raioane din țară, toate în gospodării private unde animalele erau crescute pentru consumul propriu.

ALEXANDRU MANCIU, director general adjunct, ANSA: „Cea mai complexă situație rămâne în raionul Criuleni, în localitatea Cimișeni, unde sunt amplasate ferme comerciale care cresc porci, inclusiv două dintre acestea sunt în zonele de restricții.”

Oamenii mai sunt sfătuiți să nu aducă produse de origine animală din străinătate, cum ar fi salamuri, diverse tipuri de carne preparată sau lactate, pentru că acestea pot răspândi pesta porcină africană, gripa aviară și alte boli. Astfel de alimente vor fi confiscate la frontieră, iar cei care le transportă riscă sancțiuni.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter