Cultură

Ministerul Culturii lansează un concurs de idei pentru reconstrucţia Filarmonicii Naţionale din Chişinău

Reconstrucţia Filarmonicii Naţionale din Chişinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

La doi ani de la incediul care a mistuit Filarmonica Naţională din Chişinău, ministerul Culturii lansează un concurs de idei pentru reconstrucţia clădirii. Deocamdată nu s-a stabilit dacă Filarmonica va fi ridicată pe acelaşi loc şi nici care ar fi suma necesară. Autorităţile spun că îşi doresc ca lucrurile să nu se facă în grabă, astfel încât noua clădire a instituţiei culturale să devină un simbol internaţional.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Astăzi se împlinesc exact doi ani de când un incendiu devastator a mistuit clădirea Filarmonii Naţionale din Chişinău. Aici, nu avem niciun suflu de viaţă, totul zace în delăsare şi uitare.”

Autorităţile promit, însă, că Filarmonica Naţională va renaşte, devenind un simbol internaţional. Astăzi a fost lansat un concurs de idei privind cum şi unde ar putea fi reconstruită clădirea. Propunerile de la experţii naţionali şi internaţionali sunt aşteptate până la 1 martie.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Această nouă filarmonică să nu fie doar încă o clădire, încă o sală de concert, pentru că am constatat că săli de concert sunt. Dar toate au un singur mare neajuns, noi nu avem în Republica Moldova o sală care ar avea o acustică perfectă pentru o orchestră de muzică academică.”

Deasemenea, a fost creat şi un Consiliu Tutelar, în care se regăsesc reprezentanţi ai culturii basarabene. Acesta va supraveghea şi promova campania de reconstrucţie a Filarmonicii şi, eventual, va veni şi cu propuneri.

EUGEN DOGA, compozitor: „Sunt sigur că această clădire va fi, doar un singur lucru, domnul Ministru a spus că astăzi a fost făcut primul pas. Acum depinde cine a făcut acest prim-pas, melcul sau sprinterul.”

MIHAI AGAFIŢEI, director artistic, prim-dirijor, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale: „O sală mare trebuie să fie o sală polivalentă. Acolo au loc şi concerte simfonice, acustica trebuie să fie foarte bună, fără doar şi poate. O sală mică, la fel, trebuie să aibă acustică bună.”

Cea mai bună idee de proiect va fi selectată de un juriu internaţional, alcătuit din arhitecţi şi specialişti în domeniul acusticii. A fost creată şi o fundaţie care va strânge fonduri.

La doi ani de la incendiu devastator, formaţia Brio Sonores a lansat un videoclip, filmat pe ruinele Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici.

Incendiul de la Filarmonica Naţională a izbucnit pe 24 septembrie 2020. Clădirea, veche de peste 100 de ani, a rămas o ruină, fiind distruse anexele, acoperișul, sălile de concert, biblioteca, dar și instrumentele muzicale. Deşi a trecut atâta vreme, cauza incendiului nu a fost stabilită cu certitudine.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter