Cultură

Teatrul Republican "Luceafărul" invită spectatorii la premiera piesei "Mama", în regia lui Dumitru Acriş

Invitatie la teatru
Sursa video: TVR MOLDOVA

Teatrul Republican "Luceafărul" invită spectatorii la premiera piesei "Mama", în regia lui Dumitru Acriş. Spectacolul, de o sensibilitate aparte, pune în prim-plan conflictul între generaţii şi vorbeşte despre avalanşa de trăiri umane care poate schimbă destine. Aspecte de la repetiţii vedeţi în reportajul ce urmează.

Spectacolul "Mama", de Dumitru Acriş, după un text scris de Asya Voloșina, invită spectatorii la introspecţie şi, în acelaşi timp, aminteşte de întrebări pe care şi le-au pus cei mai mulţi dintre părinţi şi copii, deseori fără răspuns. Regizorul mărturiseşte că piesa pune un accent aparte şi pe lucrurile nespuse la timpul potrivit.

DUMITRU ACRIŞ regizor: „Eu cred că piesa e destul de actuală, noi am intervenit şi am venit cu multe alte texte care amplifică mai târziu conflictul în spectacol. Eu cred că un spectacol pentru toate vârstele, în primul rând, cred că ar trebuie să-l privească bărbaţii.”

"Mama" este un spectacol despre relațiile și conflictul între generații, fiecare în căutarea fericirii.

MARIA ANTON actriţă, Teatrul "Luceafărul": „Dacă vorbim exact despre personajul meu, e vorba despre o fată care şi-a pierdut mama la vârsta de 6 ani. Deci, lipsa mamei într-o familie aduce nişte traume, aduce o trenă specială în maturitate.”

VITALIA GRIGORIU actriţă, Teatrul "Luceafărul": „Eu cred că se vor regăsi în multe personaje pe care le avem în acest spectacol: mamele, taţii, şi bunicii. Prezentul e altul, s-au schimbat multe lucruri acum şi pentru a-i putea ajuta pe copiii noştri trebuie să fim aici, acum şi să simţim realitatea.”

IRINA VACARCIUC actriţă, Teatrul "Luceafărul": „Eu joc un psihoterapeut care discută cu personajul central care încearcă să-l ghideze prin toată copilăria, adolescenţă.”

Actorii Teatrului "Luceafărul" spun că lucrează la acest spectacol de numai o lună, un timp record pentru o piesă atat de complexă şi cu un mesaj atât de profund.

PAULINA ZAVTONI actriţă, Teatrul "Luceafărul": „Cum spune Ion Druţă: "întoarcerea ţărânii în pământ", păi, uite, faptul că Dumitru Acriş a venit şi montează cu noi spectacolul cu noi, Luceferiştii, uite e exact întoarcerea la cele veşnice, la cele frumoase.”

SLAVA SAMBRIŞ regizor, director artistic, Teatrul "Luceafărul": „După mine, numele Dumitru Acriş deja înseamnă un spectacol de calitate, ceea ce este foarte important pentru noi, un spectacol de artă, aceasta este plus valoarea noastră.”

Întrucât teatrul poate fi o oglindă a societăţii, regizorul speră ca spectatorii să se gândească mai mult la propriul set de valori după ce au văzut această piesă.

DUMITRU ACRIŞ regizor: „Cei care iesă după spectacol sper să pună mâna pe telefon pe mama sau pe tata, soră, soţ, soţie. Vorbesc despre esenţă, conţinut, o frază, două, pe care mama sau tata o aşteaptă toată viaţa sau noi, drept copii, o aşteptăm să vină din partea lor.”

Premiera spectacolului "MAMA" va avea loc pe 5 şi 6 noiembrie la Teatrul Republican "Luceafărul" din Chişinău.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter