Social

În piețele din Republica Moldova au apărut pe tarabe și legumele autohtone

Legume in piate
Sursa video: TVR MOLDOVA

În piețele din Republica Moldova au apărut pe tarabe și legumele autohtone. În pofida crizei economice, prețurile sunt cam aceleași ca anul trecut - 30 de lei kilogramul de roșii şi 20 de lei cel de castraveții. Producătorii se plâng că cheltuieli tot mai mari şi speră să îşi poată recupera investiţiile.

Ghenadie şi Mariana Coţaga din satul Vasilcău, raionul Soroca, cultivă roşii şi castraveţi de aproape 16 ani. Se bucură în acest an de o recoltă bogată, începută astă iarnă în seră.

MARIANA COȚAGA legumicultor: „Vindem de două săpătămânim dar munca s-a început încă în ianuarie, după sărbătorile de Crăciun. Roşiile acum se menţin, ca sunt roşii degrabă, 30-35 de lei la kilogram. Cheltuielile sunt mai mari şi seminţă, la foc, peliculă şi la braţele de muncă şi la tot e mai mult”.

Legumele sunt crescute după o tehnologie veche, iar îngrăşământul este organic.

MARIANA COȚAGA legumicultor: „Produse chimice nu folosim, pur şi simplu le tratăm de boală, de insecte, îngrăşăminte folosim organice, gunoi de animale, băligar”.  

Agricultorii fac cu greu faţa concurenţei străine de pe piaţă. Multe legumele sunt aduse de peste hotare la un preţ mai mic decât cel propus de fermierii locali.

MARIANA COȚAGA legumicultor: „Ar fi bine să fie un control, să nu fie atâta marfa de peste hotare, marfă străină. Bine iarna când nu sunt producătorii autohtoni, dar toată vara, toamna este adusă marfă de peste hotare”.

În satul Vasilcău din raionul Soroca sunt peste 50 de producători agricoli. După roșii şi castraveți în pieţe urmează să apară şi ardeii.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter