Extern

Ucraina anunţă că poate exporta trei milioane de tone de cereale din porturile sale, în septembrie

post-img
Cereale

Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale, a anunţat marţi Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii. El a adăugat că în viitor, țara ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale.

Kievul a primit  solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două  săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov, citat de  Agerpres.  

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale  ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea  Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost  închise de o blocadă rusească. 

În acest context, preţurile alimentelor  au crescut la nivel global și au apărut temeri că aprovizionarea cu  alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu va fi întreruptă.  

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea  porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte  cereale.   

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptămâni, după  acordul semnat în 22 iulie la Istanbul privind instaurarea unor culoare  securizate care să permită exportul de cereale blocate în Ucraina.  

Până acum majoritatea cargourilor care au plecat din porturile ucrainene  au avut la bord cereale care sunt destinate să fie folosite ca nutreţ  pentru animale sau pentru producţia de biocombustibili.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter