Cultură

UE finațează tot mai multe proiecte în Republica Moldova. Grădinița "Prichindel" din Cahul s-a modernizat datorită acestor finanțări

Investiții UE
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uniunea Europeană susţine dezvoltarea proiectelor de infrastructură şi servicii publice în mai multe regiuni din Republica Moldova. Aflat într-o vizită în oraşul Cahul, Excelenţa Sa, Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că, prin fiecare proiect implementat, suntem tot mai aproape de calea integrării europene.

Grădinița "Prichindel" din Cahul este una dintre cele mai mari instituții de învățământ preşcolar din oraș. În 2021 s-a modernizat clădirea iar investiția a fost de 6,4 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei alocați prin programul EU4Moldova: regiuni-cheie.

Excelenţa Sa Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Deseori mi se pune întrebarea: unde sunt sutele de milioane de euro despre care spun că ar fi investiți în Republica Moldova? Astăzi, dacă ne uităm la grădinița din spatele meu, sunt lucrări de renovare realizate din fonduri europene, termoizolarea este asigurată din fonduri europene, precum și dotarea cu materiale didactice. Aceştia sunt banii Uniunii Europene.”

Datorită modermizărilor, și calitatea serviciilor a crescut.

LILIA MIHAILUC educatoare: „Este foarte util pentru noi ca educatori, sunt foarte importante materiale pe care le-am primit, dispunem de tot ceea ce avem nevoie și e o ușurință pentru noi. Sunt jucării din lemn, de calitate foarte buna, este ceva nou, sunt foarte utile.”

Grădinița este frecventată de 317 copii, repartizaţi în 13 grupe. În cadrul vizitei, delegaţia oficială a oferit copiilor şi un kit de tablete.

DIMA AL-KHATIB reprezentant rezident, PNUD Moldova: „Investiția în educație este un ingredient important pentru dezvoltarea oricărei comunități, oricărei țări. Și este extrem de important pentru oraşul Cahul, dar și pentru Republica Moldova.”

Un alt proiect în execuție, susţinut financiar de UE, este drumul de acces spre lacul Beleu. Proiectul de infrastructura face parte din programul EU4Moldova şi are o valoare de peste 300 de mii de euro, între care contribuţia Uniunii Europene este de 200 de mii.

„E lucru bun. Cum era înainte, nu puteai să urci aici. Cum ploua nu urcai pe aici.”

Programul "EU4Moldova: regiuni-cheie" susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni. Programul, cu un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter