Politic

Maria Ciolan: 25 iunie va fi un succes pentru Republica Moldova

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„25 iunie, înseamnă un succes pentru Republica Moldova, pentru că putem să vedem în doi ani și mai puțin de jumătate că, R. Moldova a reușit să-și depună dosarul de a deveni membră a UE,” a declarat Ionela Maria Ciolan, cercetătoare, Centrul „Wilfried Martens” pentru Studii Europene, Bruxelles, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR Moldova.

„În trei luni, după a care a obținut statutul de candidat și apoi a început procesul de aderare în mod formal, după un an și jumătate și acum vedem că începe procesul tehnic. Procesul tehnic care este un pas important în parcursul european, și în cimentarea parcursului european pentru Republica Moldova, un proces care va fi din păcate anevoios pentru că vine cu 35 de capitole dure de legislație europeană care trebuie să fie implementate și de reforme care trebuie să fie duse de administrația din Moldova și apoi și cu nevoie politicienilor,” a punctat Ionela Maria Ciolan, cercetătoare, Centrul „Wilfried Martens” pentru Studii Europene, Bruxelles

Potrivit acesteia, clasa politică din Republica Moldova trebuie să rămână motivați pe acest drum. 

„Este un proces care nu știm cât va dura, poate să dureze câțiva ani, o decadă sau mai mult, în funcție cât de repede reușește Moldova să-și finalizeze respective capitole. În schimb, este un proces care vine și cu beneficii pentru cetățenii europeni pentru că o dată fiind țară candidată și începând acest proces de aderare la UE, R. Moldova are acces la fondurile de preaderare. Aceste fonduri vor fi mărite,” spune aceasta.

De asemenea, Maria Ciolan a menționat că, atunci când un capitol de legislație este închis, vor urma și anumite beneficii pe care basarabenii le vor primi. 

„Nu o să fie un proces în care basarabenii trebuie să lucreze timp de câțiva ani fără să primească nimic, ca la final să primească beneficiile. Va fi un proces în care, faci ceva, primești ceva. Un proces mult pentru mai mult. Aș încuraja cetățenii din R. Moldova să meargă să voteze pentru referendumul din octombrie pentru a se asigura că, parcursul european al Moldovei este înscris în Constituție, fiindcă acela practic este punctul important în care știm clar că direcția R. Moldova este spre Europa,” a mai adăugat cercetătoarea.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter