Politic

Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova. Oleg Serebrian: „Soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie corelată cu procesul de integrare europeană”

Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova. Oleg Serebrian: „Soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie corelată cu procesul de integrare europeană”

Soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie corelată cu procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Este declaraţia vicepremierului Oleg Serebrian, făcută la Forumul de Reintegrare desfăşurat astăzi la Chişinău. În faţa diplomaţilor străini dar şi a oficialilor din ţări având conflicte îngheţate cu Federaţia Rusă, Serebrian a menţionat că statutul de candidat pentru aderarea la UE schimbă radical ecuaţia rezolvării acestor probleme geopolitice.

Vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău a spus că e dificil să vorbim despre reglementarea conflictului transnistrean fără pace în Ucraina. Oleg Serebrian afirmă că războiul a dat peste cap soluţiile pentru rezolvarea diferendurilor cu origini comune din cele trei ţări - Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

SINCRON OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: "Procesul de reintegrare depinde de mişcarea noastră în direcţia europeană. Ceea ce va da tonalitate în procesul de reintegrare a ţării va fi viteza cu care vom merge în direcţia europeană şi viceversa. Este foarte important să avem un dialog cu Tiraspolul, concentrate anume pe acest dosar european, cum se implementează reforme, cum extindem standardele europene."

La acest forum, ambasadorul SUA în Republica Moldova a precizat că reintegrarea ţării se va face firesc, pentru că cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului simt, deja, beneficiile apropierii de Uniunea Europeană.

EXCELENŢA SA KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Deja, 70 la sută din exporturile din regiunea transnistreană sunt orientate spre Uniunea Europeană. Asta va consolida legăturile şi direcţia de viitor nu doar din perspectiva comerţului dar şi din cea a activităţilor realizate pentru integrarea europeană."

EXCELENŢA SA PĂUN ROHOVEI, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei, dosarul transnistrean: „Noi, pe cale paşnică şi ţinând cont de unele valori, româneşti, social economice, putem realiza atât integrarea europeană cât şi reintegrarea Republicii Moldova."

Forumul de Reintegrare este organizat, în premieră, la Chișinău de Institutul de Politici Europene și Reforme, Fundația Friedrich Ebert și Biroul pentru Reintegrare, în colaborare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter