Social

Un cuplu din R. Moldova au deschis o salină, fiind inspiraţi de cele din România

Salina
Sursa video: TVR MOLDOVA

După 14 ani lucraţi în Italia, au decis să se întoarcă în Republica Moldova şi să pună pe roate o afacere cum nu mai e în localitatea lor de baştină şi în împrejurimi. Soţii Stasiuc, din raionul Călăraşi, au deschis o salină, fiind inspiraţi de cele din România. Antreprenorii spun că, având trei copii, au văzut efectele salinoterapiei, iar acum vor să convingă şi alţi basarabeni că sarea e bună în bucate, dar şi pentru sănătate.

Salina soţilor Stasiuc se află în sediul Incubatorului de Afaceri din Călăraşi, unde au închiriat un spaţiu.

LILIANA STASIUC, antreprenoare: „Dat fiind faptul că avem şi noi trei copii şi mereu răcesc ca la toţi, ar fi şi o posibilitate pentru noi să-şi ridice imunitatea să se trateze în acelaşi timp. Încă nu etse totul gata, încă este totul în proces. Sala încă va fi dotată cu un aparat de ultimă generaţie, care încă nu este adus. Halogenerator se numeşte care fărâmă sare la nivel de praf şi persoana care stă în încăpere inhalează acest prăfuleţ de sare.”

Primii clienţi au salinei au fost chiar cei trei copii ai familiei Stasiuc. Pe lângă doza de sănătate, în sala albă, micuţii se distrează şi construiesc castele de... sare.

„Sarea este sănătoasă pentru sănătate. Sarea este ca nisipul şi este foarte interesant aici. Putem să facem orice, casteleşi sare este ca şi zăpada.”

În salina de la Călăraşi sunt peste patru tone de sare. Aceasta este importată din Turcia şi Himalaya şi îmbogăţeşte aerul cu ioni negativi.

VIOREL FROSINEAC, coordonator în construcţia salinelor: „Avem sare de mare care este adusă din Turcia, sarea albă de jos şi de pe pereţi şi avem sarea importată din Himalaya, care le vedeţi aici şi iată peretele acesta. Camera este îmbrăcată în totalitate cu sare pentru a se imita salina naturală, precum cea din Tîrgu Ocna, salina de la Turda, cele din România.”

Deşi deschiderea oficială a salinei va fi pe 15 decembrie, soţii Stasiuc spun că mai mulţi localnici şi-au făcut deja programări pentru şedinţe.

VASILE STASIUC, antreprenor: „În această afacere, plus-minus, am investit 500-600 mii de lei. Mai avem un plan de a face un mică vip alături deja camera e gata. Cred că după anul nou facem deschiderea şi în partea cealaltă. Doritori sunt mulţi.”

Printre maladiile tratate în salină sunt efectele adverse cauzate de o serie de boli ale sistemului respirator, de piele, precum și afecţiunile sistemului circular sau neurologic. În Republica Moldova sunt peste 30 de saline.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter