Extern

Apărarea antiaeriană din Ucraina a doborât 29 din cele 30 de rachete ruseşti trase, azi-noapte, asupra Kievului şi altor oraşe din Ucraina

Apărarea antiaeriană din Ucraina a doborât 29 din cele 30 de rachete ruseşti trase, azi-noapte, asupra Kievului şi altor oraşe din Ucraina

Rusia a lansat noaptea trecută zeci de rachete de croazieră asupra Kievului şi altor oraşe ale Ucrainei. Comandamentul militar ucrainean a anunţat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât 29 din cele 30 de rachete ruseşti. Singura rachetă care nu a fost interceptată a lovit o întreprindere din Odessa unde un om a murit şi doi au fost răniţi.

Kievul a fost atacat noaptea trecută pentru a 9-a oară în această lună, adică o dată la două zile. Comandamentul militar ucrainean a raportat câteva valuri de atacuri care au început aseară după ora 21.00, ultimele fiind lansate în zorii zilei aproape de ora 6.00. Deşi toate rachetele lansate asupra capitalei ucrainene au fost doborâte, resturile unora dintre ele au provocat câteva explozii şi pagube materiale în doua cartiere.

"M-am trezit și am sărit din pat."

"Geamurile din unele blocuri au fost sparte. Cele de plastic au rezistat, cele de lemn au sărit."

"Pe la 6 dimineața a explodat, poate o dronă sau altceva. A făcut iată aşa o groapă."

"Am auzit explozia, dormeam în casa mea din apropiere. Am auzit o explozie. Apoi m-au sunat şi m-au anunţat că a căzut o rachetă, sau mai bine zis, o epavă, că garajul a luat foc și să vină să văd mașina. Ei bine, și mașina a fost avariată. Iată aşa ne-am trezi dimineața."

Atacuri cu rachete şi drone ruseşti au fost raportate şi în sudul Ucrainei, la Nikolaiev si in orasul port Odessa unde un civil si-a pierdut viata si doi au fost raniti.

NATALIA HUMENIUK purtător de cuvânt, Comandamentul Militar de Sud al Ucrainei: "În timpul atacurilor aeriene, două rachete au fost doborâte deasupra unei zone industriale din Odessa. Resturile acestora au deteriorat obiecte industriale și spații de depozitare, iar în urma distrugerilor au suferit oameni. O persoană a murit şi două au fost rănite."

Noile atacuri au avut loc în timp ce la Kiev se afla Li Hui, reprezentant special al Chinei pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador la Moscova. El s-a întâlnit azi cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba cu care a vorbit despre "reglementarea politică" a conflictului ruso-ucrainean.

Potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, oficialul chinez a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Dmitro Kuleba a reafirmat în timpul întâlnirii că retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei e condiţia de bază pentru încheierea unui armistiţiu.

De la Kiev, reprezentantul Chinei va vizita rând pe rând Polonia, Franţa şi Germania, ţări ale Uniunii Europene care cer Beijingului să exercite presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, să respecte condiţia privind retragerea trupelor ruse din Ucraina. Li Hui îşi va încheia turneul în Rusia, ţară pe care China nu a condamnat-o până acum pentru invadarea Ucrainei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter