Social

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie. Tencuiala și elementele structurii de siguranță sunt deteriorate și pot duce la prăbușire. Specialiştii au inspectat locul şi susțin că vor face o evaluare a cheltuielilor de reparaţie ce urmează a fi suportate de locatarii.

GABRIELA SULEAC, reporter TVR MOLODOVA: „În acest bloc de locuinţe din sectorul Buiucani al Chisinaului pereții sunt jerpeliți și plini de mucegai. Mai grava e însa starea balcoanelor comune, din care se desprind şi cad bucăți de beton”.

Balcoanele aparțin locatarilor pentru că sunt spații commune și recunosc că de multă vreme nu s-au mai făcut reparații.

Balcoanele sunt un real pericol pentru locatari. Angajaţii întreprinderii municipale pentru gestionarea fondului locativ dau asigurări că stare blocurilor din Chişinău este atent monitorizată în timp ce Direcţia locativ-comunală anunță că responsabil de reparaţia balcoanelor este gestionarul blocului şi locatarii acestuia.

MIHAIL CĂRĂRUŞ, director, întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ: „Noi în fiecare toamnă şi primăvară conform graficului de examinare a blocurilor de locuit, examinăm starea elementelor constructive a tuturor blocurilor locative. În rezultatul examinătii de toamnă s-a constat că la două blocuri locative aflate la noi la deservire starea balcoanelor este dezastruasă.  Este riascul de a cădea dat fiind faptul că e uzat betonul, e uzat metalul, armatura şi este risc”

GHENADIE DUBIŢA, şef adjunct, Direcţia Generală locativ-comunală şi amenajare: „Din sursele care le are gestionarul trebuie să efectuieze aceste reparaţii. Cu regret de cele mai multe ori gestionarii nu îşi îndeplinesc pe deplin obligaţiile. Dacă sursele financiare pe care le are gestionarul sunt insuficiente pentru a face aceste lucrări el este obligat să convoace adunarea generală a proprietarilor din bloc să-i informeze despre starea blocurilor. Proprietarii sunt coprorietarii a locurilor de uz comun, a elementelor constructive comune şi respectiv să stabilească cota de contribuţie a fiecărui proprietar”.

În Chişinău sunt 10 blocuri de locuinţe aflate în stare deplorabilă și  cu balcoane deteriorate. În urmă cu doi ani, la un bloc de pe strada Ismail, o placă din beton s-a desprins din parapetul unui balcon și a căzut de la înalțime, fără a face victim. În 2014 însă, un bărbat de 30 de ani a murit iar altul a fost rănit după ce balconul unui bloc din strada Eugen Coca s-a prăbuşit peste ei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter