Actualitate

VIDEO. Cel mai mare exercițiu NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Pușcașii marini americani învață tehnici de supraviețuire la -20 de grade Celsius

video

Pușcașii marini americani se pregătesc în Norvegia pentru manevre în zona arctică, o secvență a celui mai mare exercițiu al NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Alături de militari finlandezi, norvegieni și suedezi, la sfârșitul lunii februarie, americanii vor participa la Steadfast Defender, relatează tvrinfo.ro.

Pușcașii marini americani au început pregătirile în Norvegia cu doar câteva săptămâni în urmă.

Militarii învață tehnici de supraviețuire în zone reci, sapă adăposturi și se orientează pe suprafețe întinse acoperite de zăpadă.

În zonele în care se antrenează, temperaturile scad noaptea frecvent la -20 de grade Celsius.

Lt.col. Ted Driscoll, Corpul Pușcașilor Marini: „Avem un număr mare de pușcași marini care nu au mai văzut niciodată zăpada. Deci să iei un infanterist care vede prima dată zăpadă și apoi ajungi să-l pui pe schiuri, să poată schia, reprezintă o curbă de învățare mare, dar rapidă. Cred că unul dintre lucrurile pe care le vedem la oamenii noștri în acest antrenament este cât de rapid pot dobândi abilități pentru a atinge un nivel de competență necesar pentru a executa operațiuni în astfel de zone. Dar ca-n orice domeniu, este nevoie de exerciţiu.”

La sfârșitul acestei luni, pușcașii marini se vor muta în Finnmark, o regiune izolată din nordul Norvegiei.

Acolo se va desfășura o secvență a exercițiului Steadfast Defender.

Lt.col. Petter Bakkerjord, armata norvegiană: „În Finnmark, la temperaturi scăzute, cu multă zăpadă, va fi foarte greu să-ţi îndeplineşti misiunile. Acest antrenament ne va permite să acţionăm oriunde în lume. Ar putea fi un deșert, ar putea fi zone tropicale, clima arctică te pregătește pentru majoritatea mediilor de pe planetă.”

La exercițiul Steadfast Defender vor participa peste 90.000 de militari din toate cele 31 de state din NATO și din Suedia.

Manevrele testează capacitatea Alianței de a trimite trupe în timp scurt în orice țară membră.

Exercițiul a început luna aceasta și se va termina în mai.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter