Europa azi

Europa Azi. Rusia şi Ucraina au semnat un acord privind exportul de cereale din porturile ucrainene blocate de flota rusă

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Rusia şi Ucraina au semnat un acord privind exportul de cereale din porturile ucrainene blocate de flota rusă. Propunerea Comisiei Europene privind diminuarea consumului de gaz cu 15% întâmpină opoziţia mai multor guverne din statele UE. Iar Ungaria, mai are la dispoziţie o lună pentru a răspunde îngrijorărilor executivului european cu privire la statul de drept din această ţară. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

ACORD PRIVIND EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA

Moscova  şi Kievul au semnat azi la Istanbul un acord privind exportul de  cereale din porturile ucrainene blocate de flota rusă. Acordul a fost  semnat de ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov şi  de ministrul rus al apărării Serghei Şoigu în prezenţa președintelui  turc Recep Erdogan și a secretarului general al ONU Antonio Guterres.  Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene de la Marea Neagră,  principalul fiind Odesa, și asigurarea unor coridoare libere pentru  transportul de cereale. Părţile au convenit ca navele care vor  transporta cerealele să nu fie escortate, dar şi-au asumat obligaţia să  nu le atace. Blocada flotei ruse de la Marea Neagră a înrăutățit  întreruperile lanțului global de aprovizionare cu cereale şi a provocat  creşterea prețurilor la alimente și energie. Aproximativ 20 de milioane  de tone de cereale sunt blocate în prezent în porturile ucrainene de la  Marea Neagră, care urmează să fie transportate în ţările asiatice şi  cele africane.

PLAN CONTROVERSAT PRIVIND EFICIENŢA ENERGETICĂ

Propunerea  Comisiei Europene privind diminuarea consumului de gaz cu 15% în  statele membre, întâmpină opoziţia mai multor guverne, sporind temerile  privind aprobarea planului. Potrivit Comisiei Europene, în prezent sunt  cel puţin 12 state membre ale Uniunii care se opun unei asemenea  iniţiative. Între acestea se numără ţări precum Spania, Portugalia,  Franţa, Italia, Olanda, Danemarca, Irlanda sau Polonia. Guvernele unora  dintre aceste state, precum e cel de la Madrid, se împotrivesc reducerii  consumului de gaz invocând că nu sunt foarte dependente de resursele  energetice ruseşti. Propunerea executivului european de a reduce cu 15  la sută consumul volumui de gaz e deocamdată o recomandare. Dar aceasta  ar putea deveni o măsură obligatorie dacă Rusia va stopa complet  livrarea gazului. Iniţiativa Comisiei va fi analizată marţi de miniştrii  energiei din ţările UE. 

UNGARI RISCĂ SĂ PIARDĂ FONDURI EUROPENE 

Comisia  Europeană a mai acordat Ungariei o lună pentru a răspunde preocupărilor  sale cu privire la statul de drept din această ţară. În caz contrar,  Comisia va cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din  fondurile pe care Budapesta urmează să le primească în cadrul bugetului  2021-2027 al blocului comunitar. Noul termen face parte dintr-un proces  al UE, numit "mecanism de condiționalitate", menit să protejeze  interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de  către un guvern al UE. Comisia consideră că din cauza corupţiei din  Ungaria, inslusiv în sistemul justiţiei banii UE oferiţi acestei ţări nu  sunt valorificaţi potrivit angajamentelor asumate de guvernul de la  Budapesta. Premierul ungar Viktor Orban a respins până acum  îngrijorările UE cu privire la corupția din Ungaria.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter