Social

Grădinița din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi, a fost eficientizată energetic

post-img
Grădinița

Grădinița de copii din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi, a fost reabilitat energetic. Proiectul a fost realizat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte Pilot și a avut drept obiectiv creșterea eficienței energetice a instituției, contribuind astfel la reducerea consumului de energie și la îmbunătățirea condițiilor de confort termic pentru copii și personal.

Valoarea totală a investiției în acest proiect a fost de 3,8 milioane lei, dintre care contribuția comunității a fost de 1,5 milioane lei, iar finanțarea din partea CNED a fost de 2,3 milioane lei. 

În cadrul proiectului au fost realizate mai multe măsuri de eficiență energetică, precum înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare cu suprafața totală de 51,84 m2, izolarea termică a pereților exteriori cu suprafața totală de 851,70 m2, izolarea termică a acoperișului cu suprafața totală de 662,30 m2, izolarea termică a plafoanelor spațiilor neîncălzite cu suprafața totală de 576,90 m2 și instalarea a 5 colectoare solare pentru producerea apei calde menajere (ACM).

Pe lângă aceste lucrări, CNED a oferit beneficiarului asistență tehnică cuprinzătoare, incluzând un audit energetic, elaborarea devizului de cheltuieli, expertiza tehnică și supravegherea lucrărilor.

Acest proiect face parte din eforturile CNED de a susține tranziția către un consum energetic mai eficient și sustenabil, contribuind astfel la protejarea mediului și la creșterea securității energetice în Republica Moldova.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

Grădiniță

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter