Social

E criză de apă în unele localități din Republica Moldova din cauza caniculei. Recomandările hidrologilor

E criză de apă în unele localități ale Republica Moldova din cauza caniculei. Recomandările hidrologilor

E criză de apă în unele localități ale Republicii Moldova. Din cauza caniculei, mulţi locuitori din satul Lăpușna, raionul Hâncești, au apă potabilă la robinete doar două zile pe săptămână. Oamenii sunt nevoiți să consume apă din fântâni, plină de impurități. Hidrologii avertizează că multe râuri au un debit redus şi îndeamnă populaţia să consume raţional resursele de apă.

ZFR

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe timp de caniculă, când afară sunt mai bine de 40 de grade, zeci de familii din satul Lăpușna nu au acces la apa potabilă, pentru care achită lunar. Localnicii spun că problema se repetă vară de vară.”

„Uitaţi-vă, nu curge, absolut deloc. – De când e această problemă? – Să vă spun, două zile ne-au dat apă, săptămâna trecută, şi iată, gata, nu mai avem apă.”

Galina Bîrcă spune că, deşi este conectată la apeductul din sat, în timpul verii are apă potabilă la robinet doar de două ori pe săptămână.

„Sunt puţine fântâni forate cu apă bună, potabilă, care să aprovizioneze şi… mai sunt oameni egoişti, iau numai pentru dânşii. Dacă apă s-a dat două zile, la noi a apărut abia a treia zi. În toată vara noi avem aşa probleme cu apa, în toţi anii, dar anul acesta este… extraordinar.”

Oamenii sunt nevoiți să cumpere apă îmbuteliată pentru consum zilnic sau se duc cu gălețile la fântână. Apa din puţuri este, însă, plină de impurități.

ZFR

„Dimineaţa este mai curată, până nu ia nimeni. Dar am zis să iau acum, la amiază, că până seară e tulbure, nici nu ai ce lua în căldare, trebuie să mă duc la altă fântână şi să aduc. Eu zic mulţumesc că cel puţin am găsit.”

Pentru necesităţile casnice, oamenii se văd nevoiți să folosească apă tehnică.

„Sâmbătă a fost puţină (n. r. apă potabilă), duminică a fost şi, mai apoi, s-a întrerupt, e cu întrerupere. Nu ştiu… fac grafic... La spălat, la păsări, la toate celea… la baie - e doar apă de aceasta, tehnică.”

Apa potabilă este asigurată de Întreprinderea Municipală Apele Lăpuşnei.

Autorităţile locale recunosc că sunt puţine fântâni arteziene, iar în timpul verii, debitul e redus pentru a outea asigura cu apă cât mai mulţi consumatori.

ION CHIOSA primar, satul Lăpuşna: „Mulţi cetăţeni consumă apa la udat sau fac exces în diferite lucrări… nu ajunge apă. Mai avem de identificat surse financiare pentru ca să forăm fântâni. Noi nu putem participa la niciun proiect… am identificat că problema principală a comunei este sediu primăriei, suntem într-un sediu care nu ne aparţine. – Cum credeţi, până anul viitor veţi putea soluţiona această problemă? – Nu promitem, nu promitem.”

Cu o problemă similară se confruntă şi locuitorii din alte raioane din Republica Moldova. Hidrometeorologii avertizează că, până pe 23 iulie, în râurile Nistru şi Prut se va menține o scurgere redusă a apei. În prezent, Prutul este sub Cod portocaliu, iar alte râuri mici sunt sub Cod roşu. Populaţia şi, în special, agenţii economici sunt îndemnaţi să consume rațional resursele de apă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter