Social

De la 1 octombrie, la USM îşi va deschide porțile Facultatea de Teologie

De la 1 octombrie, la USM îşi va deschide porțile Facultatea de Teologie

Din 1 octombrie, la Universitatea de Stat din Moldova îşi va deschide porțile Facultatea de Teologie, înfiinţată ca o extensie a Universității "Alexandru Ion Cuza" din Iași. Perioada de admitere pentru studiile de licenţă şi masterat se apropie de final. Redeschiderea Facultătii a fost un vis al regretatului istoric Gheorghe Palade, care şi-a dedicat o parte din viaţa promovând spiritul naţional românesc în aulele universitare.

Din această toamnă, la Chişinău, se redeschide Facultatea de Teologie, unde se va studia "Teologie Ortodoxă Pastorală". Studenții vor învăţa de la profesorii Facultăţilor de Teologie din Iaşi şi Bucureşti. Se continuă visul multor intelectualii basarabeni care a început, pe 8 noiembrie 1926, când şi-a deschis uşile Facultatea de Teologie - prima instituţie de învăţământ superior din Basarabia. Astăzi, la liceul din satul Puhoi, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată regretatului istoric Gheorghe Palade, unul dintre cei ce a militat pentru crearea învățământului teologic.

IGOR ŞAROV rector, Universitatea de Stat din Moldova: „Astăzi se realizează şi un vis a lui, scria în unul din articole sale, menţionândul pe Nicolae Iorga că Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi la Chişinău era cea mai puternică de Teologie din România şi nu exagera. Sunt sigur şi în reuşita acestui demers, am pregătit sălile de studii, locurile în cămin pentru studenţi.”

VENIAMIN GOREANU, episcop al Basarabiei de Sud:„Mi-aş fi dorit ca oameni de talia dumnealui , să aibă o viaţă îndelungată şi până la 90 de ani să semene cuvântul ştiinţei şi a luminii în minţele tinerilor studenţi.”

TATIANA SOLTAN, director Liceul Teoretic "Gheorghe Palade":„Pentru copii noştri în devenire cetăţeni responsabili, are o însemnătate mare deoarece dumnealui a fost modelul patriotismului, modelul omului în genere.”

GABRIEL PALADE, fratele lui Gheorghe Palade:„Gabriel, uite noi în doi trei ani o să vorbim şi o să scrim româneşte- Fii pace că nu va fi aşa. A fost au fost şi alte lucruri, a avut viziune din punctul asta de vedere. Nu cunosc o persoană mai dezinteresată de a promova valorilor neamului nostru, decât fratele nostru.”

Gheorghe Palade a fost doctor în ştiinţe istorice, conferenţiar universitar la Catedra Istoria Românilor şi Antropologie şi unul dintre cei mai importanți specialiști în istoria interbelică a României.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter