Aproape 10 mii de familii şi câteva instituţii publice din Chişinău vor face economii de până la 10% la energia termică datorită instalării de puncte termice individuale. Echipamentele au fost deja montate în o sută de blocuri.
Sistemul este compus din două schimbătoare de căldură care asigură energia termică şi prepară apa caldă menajeră.
ANDREI VÎRLAN șeful Dispeceratului general, Termoelectrica: Datorită punctului termic individual la solicitarea locatarilor poate fi programat deconecatrea lui la +14 Grade în luna februarie sau chiar şi decembrie. Seara când temepraturile scad sub 12 sau 11 grade tot la solicitarea locatarilor temperatura poater fi presetată la repornirea sistemului.
Potrivit autorităţile, odată cu instalarea acestui echipament la subsolul blocului, căldura şi apa menajeră va fi distribuită uniform la toate apartamentele.
IURIE RAZLOVAN director interimar, Termoelectrica: PTI este un grup de mecanisme care permite să ia agentul termic din ţeava care merge lângă bloc şi inteligent să o ducă în interiorul blocului. Acum, la moment la nivel de oraş avem aproximativ 1000 de puncte termice individuale în bloc. Punctele aparţin Termoelectricii, deci nu se face din contul consumatorului.
RUSLAN SURUGIU director interimar al UCIPE: În medie este o reducere de circa 10% în ceea ce priveşte consumul de nergie la nivel de bloc, înafară de faptul că creşte confortul privind distribuţia uniformă în cadrul clădirii, între toate apartamentele.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: Sistemele centralizate pot fi eficiente pentru ca ele să fie eficiente şi confortabile avem nevoie de o serie în primul rând în blocuri şi primul punct de la acre se porneşte este PTI. Noi avem avem planuri ca toate blocurile din Chişinău ca toate blocurile din oraş să fie dotate cu aceste puncte termice individuale.
Locatarii speră că în această iarnă nu vor mai trebui să scoată mulți bani din buzunar pentru factura la căldură.
Echipamentele au fost instalate datorită unui proiect de îmbunătăţire a sistemului de alimentare centralizată cu energie, finanţat de Banca Mondială şi implimentat de Ministerul Energiei şi Unitatea pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energetic. Valoarea totală a proiectului este de 92 de milioane de euro.