Social

Un grup de aventurieri, pasionați de caiac, au organizat o inedită expediție pe râul Bîc

Un grup de aventurieri, pasionați de caiac, au organizat o inedită expediție pe râul Bîc

Un grup de aventurieri, pasionați de caiac, au organizat o inedită expediție pe râul Bîc, de la intrare şi până la ieşirea din oraşul Chişinău. Ei au vrut să vadă cum ar putea transforma albia râului într-o atracţie turistică, cu alei pietonale, piste de biciclete și excursii cu caiacul.

ALEX GUȚAGA  fondator kayakingtours: „Vrem să încercăm  să mergem, înţelegem că va fi un chelenge, va fi murdar, va fi poate miros neplăcut, dar să vedem poate unde va fi posibil de pus nişte baraje, să se acumuleze apă, să fie lebede, să nu avem râpă, dar să avem ceva cu ce ne mândrim.”

Printre cei care s-au aventurat pe râul Bîc au fost și activişti civici și chiar un consilier municipal.

ALEX BURETZ activist civic: „Am fost de acord să vin, să aflu care este situaţia râului, să văd care-s problemele.”

LINDON ALLEN jurist, originar din Washington: „Eu iubesc să merg cu kayak-ul şi bine că Nistrul nu-i departe şi putem să mergem să facem asta şi acolo, dar… şi în oraş noi putem să avem o zonă care ar fi de o plăcere pentru chişinăuieni.”

Aventura a pornit de pe lacul La Izvor. După traversarea lacului, s-a mers pe jos câţiva zeci de metri și s-a continuat drumeția pe râul Bîc. Planul era să se parcurgă 15 kilometri pe râu dar din cauza nivelului scăzut al apei o mare parte din traseu s-a făcut pe jos.

Organizatorii au vrut să atragă atenția autorităţilor asupra necesității amenajării albiei râului Bîc, pentru crearea unui traseu pentru pietonilor şi biciclişti şi atragerea turiştilor.

ALEX GUȚAGA  fondator: „Sub pod este o trecere perfecta unde pot trece biciclişti sau pietoni. Adică, dacă ar fi un copil care ar dori să ajungă tocmai la Sculeni sau Petricani, partea aceea este  foarte uşor de amenjat un drum doar pentru biciclişti şi pietoni separat care ar merge şi ar primi plăcere din zona asta.”

VLADIMIR PÎNZARU arhitect: „Eu alerg, merg cu bicicleta, fac kayaking şi pentru mine ar fi interesant să parcurg tot oraşul fără intersecţii între străzi. El a fost navigabil mult timp şi asta se poate de restabilit. Este o variantă cum a fost făcută la Iaşi.”

RUSLAN VERBIŢCHI  consilier municipal: „Turismul pe râul Bîc noi l-am discutat în consiliul municipal vedem cum îl putem promova. Au fost dezbateri anul trecut, referitor la dezvoltarea r. Bîc, am văzut mai multe propuneri, sper că foarte cuvânt va ajunge pe masa de zi a consilierilor. Desigur bani se pot de alocat, dacă este dorinţă.”

În prezent, râul Bâc este unul dintre cele mai poluate din Republica Moldova și seamănă mai mult cu un canal de colectare a apelor reziduale. Autorităţile promit de mulţi ani reabilitarea albiei însă lucrările bat pasul pe loc.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter