Justiție

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au intervievat candidaţii la funcția de Procuror General

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au intervievat candidaţii la funcția de Procuror General

Astăzi a început proba de interviu pentru cei patru candidați rămași pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au intervievat candidaţii iar rezultatele vor fi făcute publice la sfârşitul probei sau cel mai tirziu în termen de 24 de ore de la terminarea interviurilor.

Pentru fotoliu de procuror general concurează procurorul general interimar Ion Munteanu, adjunctul lui, Igor Demciucin, procurorul Octavian Iachimovschi şi juristul Andrei Coca. Şedinţa CSP de astăzi s-a desfăşurat cu uşile deschise.

ANDREI COCA, jurist: „Principiile de bază pe care eu le-am invocat este provocarea dinamicii procuraturii generale şi creşterea credibilităţii acestui organ de drept către cetăţeni”.

Cel de-al doilea candidat, Igor Demciucin, a cerut amânarea audierii,  recuzarea preşedintelui CSP şi a unui membru si a sustinut că sunt mai multe încălcările de procedură. El a depus contestatii care nu sunt încă soluţionate. In schimb candidatul Octavian Iachimovschi și-a prezentat priorităţile în cazul în care va ocupa functia de procuror general.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, procuror: „Îmi doresc, probabil ca fiecare candidat, să avem o procuratură puetrnică, independentă, dar şi o procuratură care nu este o instituţie solitară, nu colaborează cu alte instituţii. În prezent, activitatea procuraturii lasă loc pentru mai mult. Sunt mai multe aspecte care necesită îmbunătăţire”.

Ultimul care a trecut proba de interviu de azi a fost procurorul general interimar Ion Munteanu. Preşedintele CSP susţine că cel care va obţine punctajul maxim va putea fi propus preşedintelui Republicii Moldova după ce va trece de evaluarea integrităţii etice și financiare.

DUMITRU OBADĂ, preşedintele CSP: „Regulamentul prevede că punctajul final per candidat se publică în cel mult 24 de ore de către Consiliul şi se face public. Urmează să intre în joc comisia vetting în privinţa candidatului sua candidaţilor, legea spune cel mult două persoane, pot fi înaintate comisiei vetting pentru a fi supuşi comisiei de intergitate etică şi financiară”.

În cazul în care candidatul nu trece de Comisia de evaluare, atunci concursul se repetă. Procurorul general ar trebui ales până la sfârşitul lunii martie. În caz contrar, expiră termenul de şase luni stabilit pentru desfăşurarea concursului pentru această funcţie. Funcţia de procuror general a fost scoasă la concurs pe 23 octombrie. Postul a devenit vacant după ce preşedintele Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție pentru că este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter