Social

În spatele zâmbetelor largi şi mişcărilor perfect sincronizate ale dansatorilor ansamblului „Hecenii”, stă o altă realitate. Cu ce greutăți se confruntă tinerii

În spatele zâmbetelor largi şi mişcărilor perfect sincronizate ale dansatorilor ansamblului „Hecenii”, stă o altă realitate. Cu ce greutăți se confruntă tinerii

După ani grei de muncă, Ansamblul "Hecenii", din Heciul Nou, a câștigat o binemeritată notorietate. Despre prestaţia dansatorilor la un concurs de talente din România s-a vorbit câteva zile la rând, însă în spatele zâmbetelor largi şi mişcărilor perfect sincronizate stă o altă realitate. Sala în care repetă artiştii e într-o stare deplorabilă şi, uneori, nici nu pot exersa acolo pentru că se organizează diverse evenimente, inclusiv mese de pomenire.

floare carpet

În spatele prestatiilor de excepţie ale ansamblului "Hecenii" stă multă trudă, dar ca să afli povestea acestor dansatori trebuie să ajungi în mijlocul lor, în localitatea Heciul Nou, raionul Sîngerei. În ziua în care i-am vizitat, la casa de cultură din localitate, unde repetă de obicei, era organizată o masă de pomenire.


Coregraful și dansatorii n-au avut de ales și au mers la casa de cultură din satul vecin, în localitatea Biruinţa. Repetițiile erau extrem de importante pentru că urma semifinala unui concurs televizat în România.


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Pentru că, uneori, nu au acces nici în casa de cultură din sat, membrii Ansamblului Hecenii din Heciu Nou, sunt nevoiți să vină la caminul din localitatea vecina, pentru a face repetii. Si aici, conditiile lasa de dorit -  podeaua este șubredă si se simte un miros puternic de praf. Chiar si asa, copiii nu renunţă, ba chiar se încăpățânează si fac artă.”


DIONISIE COBÎLAŞ coregraf, Ansamblul "Hecenii": „Sunt situaţii pe care le întâlnim destul de des pentru că casa de cultură din Heciu Nou putem spune că este una multi funcţională. Oamenii din localitate se adună acolo să facă şi mese de pomenire şi alte ceremonii. De obicei încercăm să căutăm soluţii pentru a nu anula repetiţiile, deşi în majoritatea cazurilor suntem nevoiţi să le amânăm. Au fost momente când am făcut repetiţii şi în aer liber.”


ŞTEFAN CHIRONDA dansator: „ Fac parte din acest colectiv deja de 11 ani şi pot spune că dansul este deja mai mult decât un hobby. Ce ţi-ai dori să se schimbe pentru colectivul vostru?  Noi am dori să facem o nouă sală, să procurăm încălţăminte pentru toţi pentru că este foarte dificil să dansăm în încălţăminte care este într-o satre deplorabilă.”


VICTORIA ZOLOTUŞCA dansator: „ Dat fiind faptul că suntem şi studenţi la Chişinău. Ne-am făcut timp în wekeend ca să venim la repetiţii, aşa că de două ori pe săptămână sistematic, facem repetiţii. Condiţiile nu sunt prea bune, casa de cultură este foarte veche, podeaua necesită reparată, podul la fel, lumina nu este suficientă. Iarna ne este frig.”

floare carpet


DENIS BANTUŞ dansator: „Cu părere de rău un ansamblu ca să fie apreciat trebuie să iasă la emisiuni, să meargă peste hotare ca să-i vadă lumea la televizor şi după să-l recunoacă ca ansamblu. Sunt şi alte ansambluri care au exact aceiaşi problemă ca şi noi, care nu sunt susţinuţi şi din această cauză sunt impuşi să-şi stopeze acţiunile, adică repetiţiile Chiar dacă au apărut mai multe probleme care ne-au încetinit, noi nu ne-am dat bătuţi şi am muncit mai departe.”


După prestaţia excepţională a dansatorilor basarabeni la emisiunea de talente din România, Guvernul de la Chişinău a alocat 1,3 milioane de lei pentru construcţia unei noi case de cultură în localitate. După o lună, însă, banii încă nu au ajuns la autorităţile locale. Cu ce probleme se confruntă tinerii dansatori din Heciul Nou, cum argumentează primarul organizarea diverselor evenimente în casa de cultură, dar şi cum explică Ministerul Culturii faptul că meritele artiştilor locali nu sunt recunoscute decât atunci când ajung pe marile scene ale lumii, aflaţi sâmbătă din Reportajul Telejurnalului, realizat de Nadia Mihuţă şi Igor Lupu.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter