ACTUALITATE

Românii din Cernăuţi au sărbătorit astăzi Ziua Unirii Principatelor Române

Şi românii din Cernăuţi au sărbătorit astăzi Ziua Unirii Principatelor Române. Au fost organizate mai multe evenimente cultural-artistice menite să evoce momentele glorioase de acum 163 de ani. Alături de comunităţile de români bucovineni a fost şi o delegaţie din România.

Centrul bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi a fost astăzi gazda unui şir de eveniment consacrate Zilei Unirii Principatelor Române. Au fost mai multe  lansări de carte şi prelegeri despre evenimentul istoric din 1859. Un spectacol de cântece patriotice a susţinut grupul vocal "Perla" din Cernăuţi.

Alături de membrii comunităţii româneşti din nordul Bucovinei a fost şi o delegaţie din România, cu oameni de cultură, primari şi cadre didactice.

Prof. univ. IRINA AIRINEI, Universitate din Bucureşti: „Este o sărbătoare Naţională a tuturor românilor, pentru că aş spune că este impropriu să spunem Mica Unire, pentru că s-a făcut un pas uriaş”.

OVIDIU MARIUS DUMA, primarul oraşului Ardud, judeţul Satul Mare: „Am vizitat şi am luat contact cu frumosul oraş Cernăuţi, dar şi cu mai şi frumoşii cetăţeni ai oraşului Cernăuţi”.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi consulul general al României la Cernăuţi, Excelenţa Sa, Irina Loredana Stănculescu, care astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Diplomatul şi-a exprimat înalta apreciere pentru toţi românii din regiunea Cernăuţi, cei ce păstrează vie memoria istorică şi contribuie la promovarea valorilor culturale româneşti. Ea a precizat că tot ce-şi doreşte în aceste momente, este pacea pentru Ucraina.

Excelenţa Sa IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, consul general al României la Cernăuţi: „Ne aflăm în zile critice pentru Ucraina. Ştim teama fiecărui om care este însămânţată în aceste zile, suntem alături de Ucraina şi de poporul ucrainean, pentru că ne dorim să fie pace, să fie linişte”.

Preşedintele Consiliului raional Cernăuţi a adus mulţumiri organizatorilor pentru eveniment, mulţumind instituţiilor statului român pentru sprijin şi parteneriat.