ACTUALITATE

Problemele în zona de securitate, abordate de Comisia Unificată de Control

Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control s-a întrunit azi în prima şedinţă din acest an. Biroul Politici de Reintegrare a anunţat că delegaţia Republicii Moldova a a subliniat tendinţa alarmantă privind prezenţa ilegală a structurilor de forţă ale Tiraspolului în oraşul Bender, declarat prin actele misiunii de pacificare drept raion cu regim sporit de securitate.

La şedinţa de azi, delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra incidentului din 11 ianuarie, când aşa-numiţii „grăniceri" din stânga Nistrului au fost observaţi cum împiedicau libera circulaţie a cetăţenilor la staţia de cale ferată „Bender-2". Ei le cereau oamenilor în mod abuziv să prezinte actele.

Observatorii militari au fost chemaţi la faţa locului pentru documentarea acestor acţiuni, însă reprezentanţii Tiraspolului i-au încurcat să ajungă la timp pentru ca aşa-numiţii grăniceri să reuşească să părăsească locaţia în care se aflau ilegal.

Delegaţia Republicii Moldova a evidenţiat importanţa elaborării unui mecanism eficient de monitorizare în Zona de Securitate şi aprecierii acţiunilor pretinşilor "grăniceri" care destabilizează situaţia în perimetrul de responsabilitate al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Tiraspolul s-a opus însă includerii acestor subiecte pe ordinea de zi a şedinţei CUC. Pentru că Tiraspolul continuă să blocheze examinarea acestor probleme, şedinţa ordinară a Comisiei a fost amânată.