ACTUALITATE

Extrădarea fugarilor Platon şi Cavcaliuc, sub semnul întrebării

Autorităţile de la Londra nu îl caută nici pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, şi nici pe fostul şef-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. Republica Moldova a solicitat Interpol-ului să-i dea în urmărire internaţională, însă ambasadorul Marii Britanii la Chişinău afirmă că autorităţile de la Londra nu au primit nicio cerere în acest sens din partea organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie.

Excelenţa Sa STEVEN FISHER, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova: „Nici o notă de cerere de la Interpol către autorităţile britanice, nu a fost emisă, INTERPOL nu a distribuit nici o cerere către statele membre în privinţa lui Cavcaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu putem face nimic fără o cerere oficială, legală din partea instituţiilor competente”.

Procuratura Republicii Moldova menţionează că, în decembrie 2021, Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chişinău de a-l anunţa în urmărire internaţională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru a fi arestat şi extrădat. Însă în urmă cu două zile, Procuratura a fost informată că Gheorghe Cavcaliuc nu poate fi reţinut, fiind invocat articolul 3 al Constituţiei Interpol, potrivit căruia: "Este strict interzis ca organizaţia să întreprindă orice intervenţie sau activităţi de natură politică, militară, religioasă sau rasială."

Reprezentanţii Procuraturii spun că au trimis o nouă solicitare către autorităţile britanice, prin care cer acuzarea lui Cavcaliuc în dosarul Direcţiei Nr. 5, în baza anchetei procurorilor de la Chişinău. Iar Biroul Interpol din Republica Moldova a înaintat o scrisoare instituţiei din Lyon în care îi solicită să explice motivele pentru care Gheorghe Cavcaliuc nu e fi dat în urmărire internaţională.

VIOREL ŢENTIU, şef, Biroul Naţional Interpol: „Am recepţionat informaţia, respectiv, la rândul nostru, le-am solicitat celor de la Lyon, să ne explice şi nouă să vină cu mai multe informaţii să înţelegem care a fost motivul aplicării acestui articol, de ce a fost aplicat anume articolul 3”.

Gheorghe Cavcaliuc este învinuit că a fabricat, împreună cu alţi complici, dosare penale pe numele a doi politicieni. În ceea ce-l priveşte pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, reprezentanţii Procuraturii ne-au comunicat că Interpol examinează în prezent cererea de a-l da în urmărire internaţională. Anchetatorii spun că au pregătit toate documentele necesare pentru a cere extrădarea lui Platon şi că le vor expedia autorităţilor din Marea Britanie pentru examinare. Platon a fost pus sub învinuire într-un nou dosar de escrocherie. El ar fi condus "un grup criminal organizat" cu scopul de a devaliza Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, provocând statului un prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei.