ACTUALITATE

Adrian Dupu: Drumul pe care a pornit R. Moldova este ireversibil. Într-un viitor destul de apropiat, R. Moldova se va alătura României în familia europeană

post-img

Drumul pe care a pornit R. Moldova este un drum ireversibil, acesta duce spre Europa, iar, într-un viitor destul de de apropiat, R. Moldova se va alătura României în familia europeană. Opinia a fost exprimată de către secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Drumul pe care a pornit R. Moldova este un drum ireversibil, drumul acesta duce spre Europa şi cred eu că pe zi ce trece vom vedea că această apropiere de Europa înseamnă nu doar vorbe, dar şi bunăstare pentru cetăţenii R. Moldova. Cred că spre asta tindem şi că într-un viitor destul de apropiat, cum spuneam, şi R. Moldova se va alătura României în familia europeană. Putem să ne uităm la experienţa pe care a avut-o R. Moldova în ultimii 30 de ani şi să ne răspundem dacă există cumva vreo altă cale, iar apoi putem să vedem exemplul României care din 2007 este membru al UE. Îmi aduc foarte bine aminte de felul care arăta România înainte ca să fim membri şi felul în care s-a transformat treptat începând cu 2007. Chiar şi înainte, ţinând cont de fondurile de pre-aderare, care au fost de un real ajutor României, dar odată ce am devenit membri cu drepturi depline în UE România a cunoscut o transformare fără precedent în istorie. Dacă cetăţenii R. Moldova fac o comparaţie a modului în care s-a dezvoltat România şi sunt sinceri cu ei înşişi, lasă la o parte orgoliile ce ţin de anumite afinităţi naţionale, cred că fiecare ar recunoaşte că nu există o altă soluţie pentru dezvoltare”, a menţionat Adrian Dupu.
 
Oficialul s-a referit, în cadrul emisiunii, şi la proiectele comune dintre R. Moldova şi România.

„Într-adevăr la Bucureşti s-a semnat această foaie de parcurs, s-a semnat şi Acordul de recunoaştere a diplomelor dintre România şi R. Moldova, ceea ce, mai ales pentru cetăţenii şi absolvenţii din R. Moldova, este un pas extraordinar, pentru că diplomele vor fi recunoscute în România şi vor putea să îşi fructifice cunoştinţele şi în UE. De asemenea, urmează şi foarte multe proiecte care sunt prevăzute şi în programul de guvernare al noului guvern de la Bucureşti, unul care are prevăzut în programul de guvernare relaţia cu R. Moldova şi vorbim aici despre interconectarea energetică, interconectarea terestră, vorbim despre împrumutul nerambursabil de 100 milioane de euro, lucruri care se vor concretiza în perioada imediat următoare şi, care cred eu, vor consolida această relaţie şi nimeni şi nimic nu va mai putea să mai despartă cele două ţări, iar graniţa de pe Prut uşor, uşor, devine un simplu râu. Podul de la Ungheni va fi parte din autostrada Ungheni-Iaşi, Târgu-Mureş: Autostrada Unirii, practic va fi prima bucată de autostradă pe care o are R. Moldova şi, bineînţeles, că ne dorim şi sunt sigur că Guvernul de la Bucureşti va oferi suportul necesar ca această autostradă să ajungă într-un viitor nu foarte îndepărtat până la Chişinău”, a menţionat Adrian Dupu.