Actualitate

Camerele de supraveghere a traficului rutier îi ajută pe polițiștii din Republica Moldova să dea o mulțime de amenzi

Camerele de supraveghere a traficului rutier îi ajută pe polițiștii din Republica Moldova să dea o mulțime de amenzi

Camerele de supraveghere a traficului rutier îi ajută pe polițiștii din Republica Moldova să dea o mulțime de amenzi. Doar în ultimele patru luni, au fost înregistrate peste 425 de mii de încălcări ale legii rutiere în baza cărora au fost pornite peste 174 de mii de proceduri contravenţionale. Numărul şoferilor care plătesc amenzile este de doar la 10 sută, iar mulți susțin că este o eroare a programului.

Din luna aprilie s-au adunat teancuri de amenzi  pentru șoferii din Republica Moldova pentru fapte depistate in trafic de  camere video ale Politiei. Potrivit Serviciului Tehnologii  Informaţioanale, pina azi au fost înregistrare peste 425 de mii de  încălcăriale legii. Zilnic sunt 14, 15 mii de contravenții.

ALEXANDRU PUTERE, şef, Serviciul Tehnologii Informaţionale, MAI: „E cifra care arată că oamenii noştri încalcă, nu s-au învăţăt să  respecte regulile. La moment cum a apărut sistemul s-a  micşorat numărul de decese, scopul final al sistemul să-i impuie pe  conducătorii auto să respecte”.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Cel  mai des şoferii din Chişinău sunt amendaţi pentru faptul că  vorbesc la telefon în timp ce conduc şi poartă centură de siguranţă   pentru fiecare dintre aceste încălcări se aleg cu pucte de penalizare  şi amenzi. "

În  doar câteva luni s-au dat 174 de mii de amenzi doar în baza  informaţiilor stocate în sistemul video. La Serviciul Tehnologii  Informaţionale s-au prezentat cam 23 mii de şoferi, iar numărul celor  care au plătit amenzile este redus. Unii şoferi contestă contraventiile.  

PAVEL CRUTOHVOST, şofer: „Eu sunt convins de acest fapt, eu tot timpul port centura, în al doilea  rând mă deplasez rar prin Chişinău şi ştiu orice deplasare şi sunt  convins că am purtat centura de siguranţă. Erau trei  inspectori, s-au apropiat şi într-un final  au recunoscut că ba se vede  ba nu se vede şi într-un final am depus contestaţie la ei”.

Conducerea Serviciul Tehnologii Informaţionale confirm că imaginile se  înregistrează și sunt verificate atent. Angajaţii au mult de muncă  pentru că este un volum enorm de informaţie. Agentul constatător este  cel care examinează dacă există suficiente motive pentru a valida  contravenţia. Marja de eroare este mai mică de un procent, spun  autoritățile.

ALEXANDRU PUTERE, şef, Serviciul Tehnologii Informaţionale, MAI: ''Marja de eroare este 99, 7 de corectitudine, ele vor fi verificate de  două ori, vor fi validate de primul filtru care validează şi al doilea  filtru care constată şi emite scrisoarea. Vreau să  cred că oamenii vor înţelege că oamenii sunt monitorizaţi şi vor începe  mai mult să respecte regulamentul rutier”.

Potrivit autorităţilor, numărul amenzilor s-au dublat în ultimul an. În  2021, au ajuns la buget aproape 541 de milioane de lei din amenzi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter