În comuna Stăuceni ar urma să fie construit un centru modern de gestionare a deșeurilor. Acolo vor fi colectate, sortate şi reciclate deşeurile din Chişinău şi din cinci raioane din centru Republicii Moldova. Deşi proiectul este de interes national și are finanţare externă, primarul Ion Ceban îl critică şi spune că astfel se va polua şi mai mult Chișinăul.
ION CEBAN primarul municipiului Chişinău: "Acolo este zona care o vedeți, 20 de hectare, pe care acești nemernici vor să o transforme în gunoiștea zonei centru a Republicii Moldova. Toate raioanele din prin centru trebuie să aducă gunoi aici. O să spună că Ceban face politică sau isterizează. Este inadmisibil."
Total greşit, susțin autorii proiectului. Deputaţii PAS spun că, de fapt, se dorește construirea unui centru modern de gestionare a deșeurilor şi nu o gunoişte, aşa cum își imaginează primarul.
INA COŞERU deputat PAS: "Ceea ce spune domnul primar este o aberație pentru că Chişinăul astăzi generează 600 de tone de gunoaie pe care noi le ducem la Ţânţăreni. De 30 de ani nu putem genera o soluție şi ce este cel mai strigător la cer este că noi, Republica Moldova din 2019 avem bani pentru a soluționa problema şi noi o întindem la infinit."
Este vorba de un acord semnat în 2019 între Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiții, pentru o finanțare de 100 de milioane de euro. Strategia prevede crearea a 8 zone în toată republica Moldova unde se vor construi colectoare modern de gunoi. Cea mai mare, este regiunea 4, în care se regăsesc Chișinăul și raioanele Hîncești, Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Cocieri.
GABRIELA SULEAC reporter TVR MOLDOVA: "Pentru amenajarea unei platforme moderne de colectare a gunoiului din mai multe raioane din centrul Republicii Moldova, inclusiv, municipiul Chişinău, autorităţile au identificat acest teren. Se află în comuna Stăuceni şi are o suprafaţă de 20 de hectare. Proiectul se află abia în faza de studiu de fezabilitate."
Astăzi Parlamentul urma să voteze un proiect de lege de predare a terenului, dar în urma criticilor aduse de opoziţie şi municipalitate, proiectul a fost retras.
INA COŞERU deputat PAS: "Stăuceni este o variantă identificată de Ministerul Mediului. Nouă ne place să generăm deşeuri, dar nimeni nu vrea să audă de gestionarea deşeurilor. Oriunde numai nu lângă mine. Deși noi nu vorbim despre gunoiștea Ţânţăreni. Noi vorbim de un model european de gestionare a deșeurilor unde din deșeuri organice se va produce compost, biogaz şi energie. Acele tipuri de deșeuri care nu au soluție vor fi stocate pe un poligon foarte mic care va fi construit conform normelor Uniunii Europene, de tip Sandwich, peliculă prundiş. Noi nu avem aşa poligoane în Republica Moldova. Sunt cu riscuri zero pentru mediu şi sănătatea oamenilor. Fără infecții, fără guzgani, fără mirosuri."
Autorităţile spun că, din păcate, doar elaborarea studiilor de fezabilitate poate dura până la 2 ani, iar construirea cam tot atât.