Politic

Generalul Victor Catan: "Nu suntem noi atractivi pentru rușii simpli ca să vină în Republica Moldova. Un pericol extraordinar pentru noi este Transnistria"

post-img
Victor Catan

După ce președintele Rusiei a anunțat mobilizare parțială, s-a mărit fluxul de cetățeni ai Federației Ruse care intră în Republica Moldova. Astfel, Transnistria ar putea prezenta un pericol pentru Republica Moldova și această mobilizare trebuie văzută ca un pericol eventual de reînnoire a activităților grupului operativ, forțelor armate transnistrene, căci ei oricând pot provoca incidente la hotar cu R. Moldova. De această părere este generalul Victor Catan, care a declarat în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova că autoritățile ar trebui să prevină acest pericol și să fie mai atente, deoarece rușii simpli nu ar fi atrași să vină în Republica Moldova.

"Nu suntem noi atractivi pentru rușii simpli ca să vină în Republica Moldova. Pentru a veni aici ei nu pot trece prin Ucraina, trebuie să ocolească, de aceea apare întrebarea, aceștia care vin la noi, fie din Turcia, fie din altă parte, o bună parte dintre ei, eu suspect acest lucru, sunt trimiși cu scopuri speciale, fie diversioniste, dar mai sunt chestiuni și mai grave. La noi, grupul operativ al forțelor armate al Rusiei, 1500 de ostași, practic sunt transnistreni. Ei au nevoie de înnoire cu ofițeri care au practică, care cunosc tacticile, care cunosc sarcinile pe care le-au pus Putin, ce să facă în Republica Moldova în caz că va fi momentul x. Numaidecât, o să strecoare oameni care vor pleca la Tiraspol și vor coordona cu comandamentul actual care este și al forțelor armate al grupului operativ, al forțelor pacificatoare, dar și a forțelor separatiste. Noi am studiat numărul. Actualmente în forțele armate a Transnistriei sunt 18 mii de ostași și au rezerve de 80 de mii, oameni care sunt înscriși în liste, în caz de ceva, de ridicat. Un pericol extraordinar pentru noi este Transnistria și această mobilizare noi trebuie să o vedem ca un pericol eventual de reînnoire a activităților grupului operativ, forțelor armate transnistrene și celor pacificatoare ruse că ei oricând pot provoca incidente la hotar cu noi ca, cumva, să dea vina fie pe pacificatorii noștri, fie să parcurgă calea spre Chișinău sau România, ce sarcini vor avea ei", declară generalul Victor Catan, fost ministru de Interne în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Probabil această tendință de mărirea fluxului de cetățeni ruși care vin în Republica Moldova se va accentua dacă îi vor trimite pe front sau pe linia frontului pe cei care sunt recrutați până acum. Acest flux se va intensifica. Din mai multe puncte de vedere trebuie autoritățile noastre să fie atente, în primul rând, instituțiile statului pentru că cine știe, cine sunt ei. Ar putea printre cetățenii care fug sincer, care nu vor să participe la război, pot fi cetățeni să fie trimiși cu anumite misiuni, cu anumite scopuri diversioniste. Rusie, evident, nu pare mulțumită de guvernarea autorităților noastre. Încearcă să pună în mișcare coloana a cincea și anumite partide dependente financiar de Rusia, anumiți politicieni și dacă acest număr de cetățeni ruși care va veni în Republica Moldova va fi mare, atunci, desigur, pericolul este destul de mare pentru suveranitatea și stabilitatea Republicii Moldova", adaugă editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

Acest ordin de mobilizare în Rusia îi vizează și pe cetățenii din stânga Nistrului, care au cetățenia Federației Ruse și ar putea prezenta un pericol pentru Republica Moldova.

"Eu cred că întotdeauna trebuie să ne facem griji pentru că e un depozit enorm de armamente, sunt destul de mulți oameni, e o forță serioasă. Noi nu avem atâți militare în armata națională. Li se dau arme, pot fi înrolați. Din fericire, și ucrainenii urmăresc ce se întâmplă la Tiraspol și poate împreună cu instituțiile noastre vor lua anumite măsuri", adaugă Nicolae Negru.

În ultimele şapte zile, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de peste 2.600 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dintre aceştia, 1.360 au intrat în ţară, arată datele Poliției de Frontieră. Nu sunt cu mult mai mulţi faţă de alte perioade, dar autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic, solicitări ce vor fi examinate cu mare atenţie.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter