Actualitate

Republica Moldova va achiziționa noi rachete antigrindină

Republica Moldova va achiziționa noi rachete antigrindină

Republica Moldova va cumpăra aproape trei mii de rachete antigrindină. Ele pot ținți norii periculoși la înălțime pentru a evita căderile masive de grindină.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Achiziţionăm de la două până la trei mii de rachete. Le Cumpărăm din Bulgaria. Este unicul producător pentru instalaţiile pe care le avem noi, suntem în negocieri directe. În această săptămână am demenat delegaţia, iar directorul va merge într-o vizită pentru a verifica rachetel pe un poligon de verificare. Deci practic totul este cum se întâmplă an de an

Prețul unei rachete este între 270 şi 400 de euro iar Guvernul a alocat deja 20 de milioane de lei. Din cele aproape 3 milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova, 65% sunt protejate de fenomenele meteo extreme cu ajutorul Serviciului Antigrindină. Specialiştii susţin că lansare a rachetelor antigrindină în 90 la sută din cazuri se dovedeşte a fi cea mai eficientă metodă de protecţie a culturilor agricole.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter