Actualitate

21 de lideri internaţionali, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, reuniţi la Paris pentru o conferinţă de sprijin a Ucrainei

post-img
Macron, Zelenski

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, organizează luni după-amiază, la Palatul Elysée, o reuniune de lucru destinată să întărească sprijinul în favoarea Ucrainei. 17 şefi de state şi de guverne străine – printre care preşedintele României Klaus Iohannis – şi reprezentanţi ministeriali din alte 4 ţări se regăsesc la Paris în cadrul unei "conferinţe de susţinere a Ucrainei" se poate citi în comunicatul preşedinţiei franceze. Liderul de la Kiev la participa şi el prin videoconferinţă.

Chestiunea crucială a sprijinului financiar şi militar va figura cap de listă iar discuţiile vor dura "cât timp va fi nevoie" spune palatul Elysée, potrivit RFI.ro. Reuniunea de lucru va lua forma unei "discuţii foarte deschise" mai precizează preşedinţia franceză.

Doi ani după debutul invaziei ruse din Ucraina, cei 21 reuniţi la Paris – şefi de state şi de guverne europene, printre care şi România, şi reprezentanţi ministeriali din Canada, SUA, Regatul unit şi Suedia - doresc astfel să transmită un mesaj de mobilizare în faţa Rusiei. "Ne vom arăta determinarea de a face tot ce este necesar pentru a face ca Rusia să eşueze. Dorim ca Rusia să înţeleagă că poate conta pe noi de o manieră colectivă pentru a pune capăt războiului şi a restabili drepturile Ucrainei. Nu suntem fatalişti, suntem hotărâţi" mai spune anturajul preşedintelui francez citat de presa franceză.

Contextul în care se desfăşoară această reuniune de la Paris este foarte special. Pe de o parte, "Rusia se arată tot mai agresivă contra Ucraine şi a Europei" se poate citi în comunicatul preşedinţiei franecze. Pe de altă parte, armata ucraineană este într-o poziţie extrem de dificilă: duce lipsă tot mai mare de muniţii şi de noi recruţi iar ajutorul militar american este blocat în Congres din cauza disensiunilor între republicani şi democraţi.

Europenii au făcut deja eforturi mari pentru Ucraina – 50 de miliarde de euro au fost până acum deblocate de Consiliul european. "Trebuie să fim însă mai coerenţi, mai eficienţi şi mai robuşti în susţinerea Ucrainei. Fără îndoială că putem face mai bine cu un impact mai bun ţinând cont de intensificarea războiului rus" e de părere Palatul Elysée. Aşadar, nu se vor face anunţuri noi privind livrările de arme pentru Ucraina ci se va discuta numai despre ameliorarea coordonării între aliaţi şi Ucraina.

În urmă cu 10 zile, când preşedintele Volodimir Zelenski se afla la Paris pentru a semna cu Franţa un acord bilateral de securitate, Emmanuel Macron lansase deja un apel pentru o "tresărire colectivă".Si totodată anunţase pentru anul acesta un ajutor militar suplimentar de trei miliarde de euro pentru Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter