Economic

Banca Naţională a Moldovei are un nou guvernator. Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul României

Banca Naţională a Moldovei are un nou guvernator

Banca Naţională a Moldovei are un nou guvernator. E vorba de Anca Dragu, senator şi fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul României. Asta după ce, aseară, Octavian Armașu, a fost revocat din această funcţie cu votul a 81 de deputați, după audierile privind evoluţia dosarului "Frauda Bancară".

La câteva ore după ce Octavian Armaşu a fost demis,  preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe din Parlamentul, Radu Marian a declarat că pentru această funcţie va fi propusă Anca Dragu, fost preşedinte al Senatului României şi fost ministrul al Finanţelor la Bucureşti. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și de aderare la Uniunea Europeană. A lucrat la Banca Națională a României și la Fondul Monetar Internațional.

RADU MARIAN deputat PAS: „Toate aceste poziţii confirmă competenţele dnei Anca Dragu. Şi noi avem încrederea că această candidatură va fi susţinută de plen pentru a oferi BNM o conducere care să întărească credibilitatea şi independenţa acestei instituţii cheie.”

Radu Marian spune că Anca Dragu a obţinut deja cetăţenia Republicii Moldova, iar în această după-amiază candidatura ei a fost propusă spre aprobare în Parlament.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Anca Dragu a declarat că este o onoare pentru ea să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova.”

ANCA DRAGU, SENATOR, FOST MINISTRU AL FINANŢELOR DIN ROMÂNIA: „Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul European."

Candidatura politicianului din România nu a fost, însă, pe placul deputaţilor din opoziţie.

VLAD BATRÎNCEA deputat BCS: „În loc hai să numim un concurs, un cetăţean al RM, ce chiar nu avem în RM un om care poate să conducă BNM, un patriot care va servi interesele publice, să avem credite accesibile, politici monetare în interesele cetăţeanului”

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Show-ul de ieri care l-aţi organizat, împreună cu colegii care au plecat…MUSCA….  A fost doar de a-l scoate pe guvernatorul BNM şi astăzi de a institui un al guvernator din altă ţară. Dând pe tava instituţiile statului altora.”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost demis aseară, după audirea în plenul Legislativului pe maginea dosarului supranumit "Furtul Miliardului". Deputaţii au constat, cităm: "o activitate insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei". Unii experţi în economie au fost nedumeriţi de decizia parlamentarilor de a-l demite pe Armaşu.

ADRIAN LUPUŞOR director executiv Expert-Grup: „Este un caz foarte îngrijorător această revocare din funcţie a guvernatorului, deoarece în mod clar prezintă semne de ingerinţă politică în activitatea autorităţii monetare fiind prejudiciat principiul independenţei Băncii Centrale. Nu a fost efectuată o investigaţie, audit, un document care să prezinte acuzaţiile în mod mai detaliat din partea Parlamentului.
Or, există şi multe aprecieti pozitive în adresa activităţii BNM. Cum ar fi după inflaţia din 2022-2023 aceasta a fost stabilizată urmare a unei politici monetare echilibrate. După furtul miliardului a urmat o reformă amplă a sectorului bancar.”

Potrivit directorului Expert-Grup, ridică semne de întrebare şi numirea unui candidat la doar o zi de la demisia fostului guvernator.

ADRIAN LUPUŞOR director executiv Expert-Grup: „Noul candidat... intuiesc că este o persoană competentă cu experineţă relevantă şi sper că aceasta va fi la fel de independentă, integră şi profesionistă... Dar aici mai puţin contează numele fostului guvernetor şi viitoruui, contează procesul de demitere care a fost total viciat. Am asistat ieri de fapt la un exerciţiu de executare publică a guvernatorului şi demiterea acestuia ulterior planificată din timp.”

Octavian Armaşu a deţinut funcţia de guvernator BNM în perioada noiembrie 2018 – decembrie 2023. Guvernatorul BNM este numit în funcție pe un termen de șapte ani.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter