Social

S-au înmulțit furturile din autoturisme în Chişinău. Poliţia anunță că deseori faptele sunt comise de grupuri infracţionale din care fac parte şi minori

Furturi de automobile
Sursa video: TVR MOLDOVA

S-au înmulțit furturile din autoturisme în Chişinău. Poliţia anunță că deseori faptele sunt comise de grupuri infracţionale din care fac parte şi minori. Spargerile se produc de obicei in parcări, în locuri întunecoase, dar hoții nu se feresc nici de zonele care sunt monitorizate cu camera de supraveghere. Ei profit de de faptul că mulți șoferi lasă obiecte de valore la vedere în autotutism.

Acest bărbat din Chişinău și-a găsit mașina spartă în urmă cu o săptămână. Era parcată în faţa blocului, într-un loc iluminat şi chiar în vizorul camerelor de supraveghere. Asta nu i-a împiedicat pe hoţi să comită jaful. Au luat tot ce au găsit de valore și au acţionat profesionist să pară că mașina nici nu a fost spartă.

„Mergând pe drum, am vrut să-mi pun ochelarii pe ochi şi am observant că nu sunt şi am dechis deja mai multe şi am văzut că mi-au golit maşina. Ştampila firmei, cheile la alte maşini, acte parfumuri, două perechi de ochelari, veselă aveam scumpă.”

Furtul a fost înregistrat de o camera de supraveghere. Poliţia i-a prins pe hoții care au făcut o pagubă de peste 1600 de euro. Indivizii au mai fost implicaţi şi în alte jafuri. Astfel de cazuri se procus zilnic. Doar pe 19 ianuarie au fost sparte zece automobile parcate în preajma străzi Ismail. Anul trecut au fost înregistrate la poliţie 500 de cazuri. Infractorii fură lucrurile de valoare dar și acesorii auto ce le pot vinde rapid şi ieftin.

ION CREŢU, ofiţer principal, Direcţia de Poliţie Chişinău: „Practic în toate cazurile sunt mai multe grupe infracţionale compuse din mai mulţi membri. Dacă să facem un tabloul al persoanelor merg la aceste infracţiunii sunt persoanele care nu sunt angajate în câmpul muncii, aceaşi consumatori de droguri care nu surse pentru a procura substanţele. Avem şi minori implicaţi în asemene cazuri, doar că cu ei se întreprimd alte măsuri mai speciale, stabilim şi părinţii.”

Poliţia spune că, doar în 70 la sută din cazuri, sunt prinși infractorii iar bunurile nu sunt recuperate în totalitate. De multe ori, victimele şi hoţii ajung la înţelegere și se evită instanţa de judecată.

Se spune că hoţii aleg cu grijă victima, asigurânduse că pot da spargerea şi cu profit cât mai mare. De accea trebuie să avem grijă să parcam într-un loc bine iluminat şi în vizorul camerelor de supraveghere. Însă nici aceasta nu oferă siguranţă totală. Dotarea automobilului cu un sistem alărmă este o măsură în plus şi cel important să nu lăsăm lucruri preţioase la vedere. Furtul din automobile se sacţionează cu pînă la doi ani închisoare, în funcție de prejudiciul creat.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter