Justiție

Părinţii şi rudele copiilor care au fost victime ale accidentelor rutiere cer pedepse mai dure pentru şoferii care urcă la volan băuţi, drogaţi sau circulă cu viteză excesivă

Părinţii şi rudele copiilor care au fost victime ale accidentelor rutiere cer pedepse mai dure pentru şoferii care urcă la volan băuţi, drogaţi sau circulă cu viteză excesivă

Părinţii şi rudele copiilor care au fost victime ale accidentelor rutiere cer pedepse mai dure pentru şoferii care urcă la volan băuţi, drogaţi sau circulă cu viteză excesivă. Pentru a se face auziţi, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi au pornit în marş spre Parlamentul Republicii Moldova. Deocamdată, niciuna dintre autorităţile statului nu le-a răspuns.

Noaptea de 28 august i-a schimbat complet viaţa Nicoletei Ursu, de 17 ani. Împreună cu sora ei şi nepoţica mergeau pe un trotuar din comuna Sângera când au fost lovite de o maşină condusă de o poliţistă în stare de ebrietate. Pentru sora ei, impactul a fost fatal. Pentru Nicoleta, urmele fizice ale accidentului poate se vor şterge dar amintirile din acea noapte - niciodată.

NICOLETA URSU, victimă: „E imposibil de redat cum mă simt. Îmi doresc ca în primul rând să se facă dreptate, pentru chiar nu mai vrea ca nimeni să fie în situaţia în care am fost eu şi familia mea. Eu în acest accident mi-am pierdut sora şi îmi doresc să se facă dreptate”.

SVETLANA URSU, mama unor victime \\10.10.86.78\Reporter_Stiri\Ocvtombrie\01\mars parinti accidente 260_1337 01:18 Fata mai mare a decedat. Nicoleta e traumată. Nepoţica fără mamă. Ce trebuie să se mai întâmple în lume ca conducerea să ia măsuri. De ce el dacă îşi recunoaşte vina, să-i fie redusă pedeapsa? La noi sufletele cine să le şteargă? 01:35 Un alt accident cumplit avut loc acum trei ani, la Ştefan Vodă. Trei familii au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită violent de un camion. Părinţii uneia dintre victime spun că şoferul vinovat a fost condamnat la doar patru ani de închisoare, într-un penitenciar de tip deschis. SNC RO EL, NICOLAE BACIU, tatăl unei victime: „La fiecare familie a rămas orfan câte un copil. Cel mai mic de opt luni, un an şi jumătate şi trei ani. Totţi copiii au rămas în grija buneilor. O ducem la grădiniţă şi acolo majoritatea sunt luaţi de către mame, dar la noi s eprimeşte că mă duc eu, soţia, bunica, bunelul.”

De aceea, supravieţuitorii accidentelor rutiere şi rudele lor cer autorităţilor ca vinovaţii să îşi ispăşească sentinţele în penitenciare de tip închis, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei.

MARCELA PALADI, victimă: „Eu cred că este timpul să fie o regulă în ţară. E timpul ca cetăţenii să aibă o siguranţă pe străzile Chişinăului, dar şi a întregii Republici. Eu cred că este timpul să fim auziţi.”

ALEXANDRU COŞCODAN, tatăl unei victime: „Am vrea să facem, să promovăm În Republica Moldova o lege similară cu acea din România şi anume legea Anastasiei. Acei şoferi iresponsabili să facă puşcărie sută la sută cu tip închis.”

Acestui marş s-au alăturat şi zeci de trecători, care nu au rămas indiferenţi la durerea parintilor care şi-au pierdut un copil din cauza inconştienţei unui şofer.

„Este foarte trist să văd aici mai multe baloane decât oameni, dar sper că ăsta este abia un început şi problema trebuie revăzută sistemic.”

„Vrem să susţinem apelul lor pentru a face pedeapsa mai dură şi doi la mână, mai important să lucreze prevenţia.”

Anul trecut, în Republica Moldova au fost prinşi băuţi la volan peste şase mii de şoferi iar 1.600 dintre ei au fost condamnaţi la închisoare. De asemenea, în trafic au fost depistaţi aproximativ 20 de şoferi drogaţi. Datele poliţiei mai arată că 30% din tragediile de pe şosele sunt cauzate de viteza excesivă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter