Actualitate

Modificări la procedura de obținere a permiselor auto

Modificări la procedura de obținere a permiselor auto

S-au adus modificări la procedura de obținere a permiselor auto. De astăzi, persoanele care au susținut un examen auto și cred că au fost evaluate incorect pot depune contestații online iar termenul de depunere a crescut de la 3 la 30 de zile. La examinarea plângerilor vor fi implicați reprezentanți ai școlilor auto și din mediul academic iar Centrul Național Anticorupție va avea acces la înregistrările video și audio de la evaluare.

Până acum, contestațiile erau depuse fizic în termen de trei zile de la susținerea examenului auto.

IURIE CRISTEA director adjunct ASP: Contestarea va putea fi depusă nu timp de 3 zile cum este acum dar timp de 30 de zile. Fiindcă cel care depune contestarea ar trebui mai întâi să descarce imaginea video, să vadă dacă merită să depună contestarea. Iar acest proces de descărcare, vizualizare, care poate fi chiar cu un profesionist, durează.

Contestațiile pot fi depuse online, direct după examinarea de la proba teoretică sau cea practică.

"Aici observați un pieton vine, unde se află el și examinatorul penalizează candidatul pentru că chipurile nu a decât trecerea pietonului. Aceasta este încălcarea examinatorului foarte des întâlnită la examinare în Chișinău și alte centre."

Pentru procesarea mai rapidă a contestațiilor a fost creată o comisie.

IACOB ZAVTUR șef, Departamentul Examinare auto: Departamentul are 2 instrumente ce ține la control procesul de examinare: unul contestații și doi crearea secției de monitorizare, care bazându-se pe careva criterii de risc, verifică examenele și supraveghere. În anul 2023 au fost eliberați 14 examinatori. Anul trecut au fost depuse 290 de contestații privind examinarea auto incorectă, adică sub 1% din numărul candidaților înscriși.

MIRCEA EȘANU director, Agenția Servicii Publice: Ne dorim să încurajăm lumea să depună, să vedem situația reală, să vedem dacă nu a fost știrbit din drepturi în procesul de examinare, să îi responsabilizăm pe examinatorii.

Agenția Servicii Publice a anunțat achiziția a 12 automobile, 6 motociclete, 3 microbuze și o remorcă în valoare de 16 milioane de lei. Masinile sunt dotate cu câte patru camere de supraveghere.

MIHAI SCUTARI șef adjunct, Departamentul înmatriculare și calificarea conducătorilor auto: Camera care fimează habitaclul automobilului, camera care filmează partea frontală a automobilului, partea din spate și bordul automobilului. Și inclusiv se transmite în regim live atât video cât și audio. Sunt extrase secvențele video, analizate și se adoptă o decizie.

VITALIE BRÎNCOVEANU inspector superior, examinator: Toate probele sunt clar vizibile în procesul de contestare, sunt vizualizate aceste secvențe, totodată și candidații sunt mai siguri că sunt examinați corect. Totodată și examinatorului îi este mai ușor de a demonstra corectitudinea sa în procesul de examinare. MIRCEA EȘANU director, Agenția Servicii Publice: Am făcut investiții serioase în echipemantul de supravghere video nu doar în mașinile care vedeți aici dar și în sălile de examinare teoretică, inclusiv cu microfoane și înregistare audio. Și ne-am asigurat că colegii noștri de la CNA au access direct de la aceste înregistrări video.

Vehiculele vor ajunge la centrele de examinare auto din raioanele Comrat, Cahul, Orhei, Ungheni, Edineț, Bălți și Căușeni. Au fost deschise și două noi locații pentru examinări în municipiul Chișinău, unul pe Calea Ieșilor și celălalt în zona Râșcani

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter