Social

Numărul cazurilor de hepatită virală, în creștere

post-img
imagine simbol

Autoritățile sanitare din Republica Moldova trag un semnal de alarmă si anunță că numărul cazurilor de hepatită virală a crescut cu peste treizeci la sută comparativ cu 2022. Din punct de vedere al mortalităţii, boala este pe locul trei după afecţiunile cardiovasculare şi oncologice. Diagnosticarea precoce a celor infectaţi este singura modalitate de reducere a numărului de decese.

ZFR

Hepatita este o afecţiune a ficatului și poate fi de cinci tipuri principale în funcţie de tipul de virus care o declanşează. De cele mai multe boala este depistată in urma unor analize de rutina. Cele mai frecvente sunt hepatitele de tip B si C iar pentru a impiedica progresia către ciroză si cancer hepatic este instituit un program complex de tratament.

„Am fost inclusă în proiectul de antivirale pentru hepatita C. Deja virusul nu mai este activ. Am dat de câteva ori analiza cantitaiv şi este bine. Antiviralele au fost bune, cu succes le-am primit. De atunci în fiecare an facem spitalizare”.

Anual, la Spitalul Clinic Republican din Chisinau sunt internati aproape 2800 de pacienti în secţia de boli hepatice. Medicii spun că o mare parte dintre pacienții cer ajutor cind boala este deja destul de avansată. Potrivit statisticii, doar unu din patru pacienţi ştiu că sunt infectaţi şi doar unu din cinci primeşte tratamentul adecvat.

„Avem slăbiciuni, ameţeli, dureri de oase muşchi, oboseală. Ţinem dietă, ne abţinem de la grăsimi de la prăjit. Ascultăm medicii şi este bine. A fost depistată hepatita forma ascunsă B. Eu când am dat markerii hepatici deja eurau depistaţi numai anticorpi, hepatită nu era. Şi de fiecare data când dau markerii hepatici nu se depistează că este hepatita, doar anticorpii. Dar, primesc tratament regulat”.

ANGELA PELTEC, medic gastroenterolog: „Patologia hepatica este o patologie care nu se manifestă cu dureri şi atunci e o patologie selenţioasă. Pacientul de multe ori nici nu cunoaşte că este afectat şi adresarea se întâmplă când pacientul deja în stare anvansată a bolii”.

ZFR

Hepatitele B și C, cele mai răspândite în Republica Moldova, se pot transmite prin sânge, contact sexual neprotejat sau de la mamă la făt. În timp ce hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare, hepatita C poate fi vindecată doar prin tratament. Dar dacă nu sunt tratate la timp, virușii hepatici pot duce la ciroză, cancer la ficat și deces.

ANGELA PELTEC, medic gastroenterolog: „În ultimele decenii se atestă o creştere a numărului pacienţilor cu cirozele hepatice cauzate şi de viruşii B, C şi Delta. În genarl ţara noastră se consideră enclavă de hepatită virală delta şi bineînţeles şi existenţa şi altor cauze toxice ca şi etilul, alcoolul duce la creşterea prevalenţei acestor patologii severe şi creştrea mortalităţii din cauza cerozei hepatice”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Hepatita B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C, 17%.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter