Social

Un nou semnal de alarmă pentru autorități. Azi, în Parcul Alunelul, s-a mai rupt un arbore care s-a prăbusit pe o alee

Copaci căzuți
Sursa video: TVR MOLDOVA

Multe zone din parcurile din Chișinău pun în pericol viața cetățenilor. Tragedia de sâmbată, când o fetiţă a murit strivită de un arbore, se poate repeta oricând, chiar și la cea mai mică adiere de vânt. Azi, în Parcul Alunelul, s-a mai rupt un arbore care s-a prăbuşit pe o alee. Nu au fost victime dar e un nou semnal de alarmă pentru autorități.

La câţiva metri de locul unde de s-a produs tragedia de simbătă, un alt copac s-a rup azi iar crengile au căzut nu departe de trecătorii.  Angajaţii de la Spaţii Verzi au intervenit pentru a curăța zona.

"De aici a căzut? – Azi s-a rupt. Când bătea vântul.- Nu era nimeni pe aici?- Noi eram la prânz."

Cei de la Spaţii Verzi spun că arborele a fost examinat cu două zile în urmă şi era  propus pentru defrişare. Echipa de muncitori urma să ajungă şi la el.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: "Doar în parcul Alunelul care se întinde pe o suprafaţă de aproape şapte hectare trebuie defrişaţi cât mai curând 30 de arbori, iar alţii 45 necesită curăţaţi. Aceştia reprezintă un pericol pentru oameni care se plimbă prin parc."

"De mult nu am văzut să curăţe, dar după cazul care s-a întâmplat, trebuie de curăţit neapărat, copacul îmbătrâneşte. Ziceţi că nu i-aţi văzut anterior la defrişare? – de mult nu i-am văzut, de vreun an şi jumătate nu i-am văzut să lucreze."

Primarul Chișinăului a dat ordin de a se verifica toți arborii din parcuri, scuaruri şi din curţile şcolilor şi grădiniţelor. In  Parcul Valea Morilor s-au identificat deja pentru curăţare şi defrişare în jur de 200 de arbori. Cei de la Pretura Buiucani au aminat temporar inspectiile și cer implicarea tutoror specialiştilor.


Potrivit autorităţilor, până acum au fost număraţi mii de arbori din Chişinău care necesită curăţare şi defrişare. Lucrurile se mişcă încet, iar întârziile sunt plătite prea scump. Pentru copacul care a omorât fatița de un an, autoriţizaţia de mediu a fost eliberat în  februarie dar nu s-a intervenit.


Primarul Ion Ceban dă o parte din vină pe Agenţia Mediului, pentru că procedura de eliberare a autorizaţiilor poate dura câteva  luni si se acumulează un volum mare de muncă.

TELEFON ANDREI ŢARĂ LUNGĂ, şef adjunct Agenția Mediului: "Cadrul normativ reglementează clar că în cazul în care există un pericol asociaţia Spaţii Verzi este în drept să facă tăierele fară autorizaţia de mediu."

Procuratura a deschis un dosar penal in cazul fetitei care si-a gasit sfirsitul in Parcul Alunelu. Şeful de la Spaţi Verzi, Serghei Carp, a fost deja demis. 

Cu şase ani în urmă, o femeie a murit după ce un copac a căzut peste ea în timp ce mergea pe strada Vasile Lupu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter