Federaţia Rusă a impus interdicţie de intrare pe teritoriul său pentru 11 oficialii din Republica Moldova. Moscova a precizat că este un răspuns la așa-zisa "persecuție a presei în limba rusă din Republica Moldova". Ministerul de Externe de la Chișinău a comunicat că, indiferent de decizia Moscovei, autorităţile vor continua să protejeze spaţiul informaţional al Republicii Moldova de ingerinţele externe.
Pe 20 noiembrie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a i se aduce la cunoștință despre interzicerea intrării în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova.
COMUNICATUL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: „Părții moldovenești i-a fost înaintată o notă de protest în legătură cu persecuția politică a presei ruse din Moldova, exprimată inclusiv prin blocarea unor site-uri”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.
Contactaţi de TVR Moldova, reprezentanţii Ministerul de Externe de la Chișinău au comunicat că, indiferent de reacţia Kremlinului, autorităţile vor continua să protejeze spaţiul informaţional al Republicii Moldova.
IGOR ZAHAROV consilier pe comunicare, Ministerul Afacerilor Externe: „Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”.
Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat oficial numele celor 11 oficiali, dar a confirmat că e vorba despre deputaţii din fracţiunea PAS, iar numele lor au apărut în presă. Astfel, parlamentarii interziși pe teritoriul Rusiei ar fi Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu.
11 DEPUTAŢI INTERZIŞI ÎN FEDERAŢIA RUSĂ
1. Viorel Barda;
2. Adrian Belîi;
3. Larisa Voloh;
4. Vitalie Gavrouc;
5. Maria Gonța;
6. Liliana Grosu;
7. Natalia Davidovici;
8. Alina Dandara;
9. Dorian Istratii;
10. Mariana Cușnir;
11. Mihail Leahu.
Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie, prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, activitatea a șase posturi de televiziune a fost suspendată, pe durata stării de urgență, la solicitarea șefului SIS, Alexandru Musteață. Cele șase televiziuni ar fi promovat interese străine.
Tot atunci, SIS a anunțat şi blocarea a 31 de portaluri web, iar 21 dintre acestea ar fi gestionate direct de Federația Rusă. În luna august, autoritățile ruse au introdus restricții de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru 20 de oficialii din Republica Moldova. Acțiunea a fost o reacție la decizia Chișinăului de a reduce personalul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova de la 70 la 25 de persoane.